Annonce

Smerter i endetarmen under menstruation?

Spørgsmål

Hej Netdoktor.

jeg er 14 år og har de sidste 2-3 år haft rigtigt ondt i endetarmen nogle gange før men mest under og efter menstruation. Det er så store smerte at jeg ikke kan noget som helst og ikke kan sove.

Normalt bliver det ved til en uge eller to efter min menstruation, men det har været aller værst her det seneste år hvor det så har blevet ved nogengange helt indtil et par dage før min menstruation. Jeg er endt på akut afdelingen i hospitalet på et tidspunkt pga det fordi jeg sad og rystede og ikke kunne fungere.

Problemet er så jeg er dødsens bange for læger og har aldrig fået tjekket det ordentligt ud. Smertestillende hjælper så ikke på det mere og nu sker det simpelthen hver måned. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre da jeg ikke kan noget som helst når jeg har så ondt, kan ikke engang ligge i min seng. Er så begyndt på mini piller for at se om det ville virke men det har desværre ikke hjulpet på det.

Det føles simpelthen som om at nogle stikker en kniv op i endetarmen på mig pg drejer rundt med den i op til 8 timer.

Så det bliver desværre også ved i rigtigt langt tid.

Hvad skal jeg gøre?

Mvh

En spørger

Pige/kvinde, 14 år, 166 cm, 45 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger. 

Det er ikke usædvanligt at have lidt ubehag eller smerter i endetarmen i relation til menstruation. Livmoderen ligger forholdsvis tæt på endetarmen, og forskellige hormoner spiller ind. Nogle kan også opleve at blive forstoppet, som kan udløse smerter. Der findes også smerter, man ikke kan forklare (proctalgia fugax). Men de smerter, du oplever, er langt ud over det sædvanlige.

Der kunne imidlertid ligge en lidelse bagved, der hedder endometriose. Den er karakteriseret ved, at slimhinde der ligner den i livmoderen, er spredt forskellige steder rundt i bughulen. Der kunne f.eks. ligge noget ved endetarmen, der jo vil opføre sig på samme måde som slimhinden i livmoderen under en menstruation dvs. bløde. Der er smerteførende tråde i bughinden, så smerterne kunne stamme herfra, og fortsætte i flere dage efter menstruationen er ophørt.

Det passer med, at du først har fået dine smerter i endetarmen, da du begyndte at få menstruation.

Hvad du skal gøre rent praktisk er, at en specialist i mave-tarmsygdomme skal tjekke din endetarm for at udelukke betændelser, rifter eller hæmorider.

Derefter skal du have en henvisning til en gynækologisk specialist eventuelt på en hospitalsafdeling. 

Tag dette svar med til lægerne, så de er orienteret om den mulige forklaring. 

Venlig hilsen  Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 14.11.2019

Annonce