Hvor gammel skal man være for at få prostatakræft?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg har problemer med min vandladning med slap stråle og mangelfuld tømning af blæren. Jeg har af og til meget kraftige smerter i "mellemkødet" som varer et til fire minutter af gangen, det sker en til to gange om ugen.

Sidste år fik taget nogle blodprøver i forbindelse med, at jeg havde en nyresten. Dengang lå mit PSA-tal på 3,1. Her i februar har jeg været til en undersøgelse, hvor mit PSA-tal kun var 2,2 men prostata var meget forstørret, næsten til dobbelt størrelse. Dette blev målt ved hjælp af en ultralydsscanning gennem endetarmen.

Man kunne ved undersøgelsen også konstatere, at der stod urin i blæren efter jeg havde tisset. Jeg fik forklaret, at fordi prostata er forstørret, er det årsagen til min tissetrang og mine smerter.

Jeg fik en recept med på noget medicin, som kan afhjælpe problemet lidt, og fik ellers at vide, at jeg skulle gå til egen læge hvis jeg fik flere problemer.

Urologen, der undersøgte mig, mente ikke det kunne være prostatacancer da mit PSA-tal ikke var forhøjet men tværtimod var rigtig fint, og fordi min prostata ikke føltes "knudret”. Desuden sagde han, at jeg er for ung til at få prostatacancer, det får man først når man over 65 år (jeg er 51).

Han sagde, at det er en godartet forstørrelse af prostata jeg har, hvilket jeg naturligvis blev rigtig glad for at høre.

Dog tænker jeg alligevel en del over det og problemerne er der jo stadig. Mit spørgsmål er derfor: Burde jeg havet fået tilbudt en biopsi for cancer for at afkræfte det 100% eller er det helt unødigt når PSA ikke er forhøjet som urologen siger? Kan man få opereret en godartet prostataforstørrelse med væsentlig bedre resultater, end de problemer man har nu?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Jeg gad godt vide, hvilken urolog, der tør sige, at mænd først kan få kræft i prostata efter 65 års alderen. Det er korrekt, at mænds risiko for at få påvist prostata kræft stiger med årene, men man kan bestemt få sygdommen i 50-års alderen, ja, nogle få gange i 40-års alderen. Imidlertid mener jeg bestemt ikke, at du skal frygte at have fået sygdommen. Hos mænd i 50-års alderen regner vi først PSA som forhøjet, når den er over 3,0, og da den er målt til 2,2, ville jeg heller ikke have taget vævsprøver, når prostata samtidig føltes normal. Yderligere er din prostata åbenbart forstørret, og dermed er jeg endnu mindre bekymret.

Selvfølgelig kan man foretage en ”skrælning” af en forstørret prostata, men det kræver lidt nærmere undersøgelse i en urologisk afdeling, inden det kan afgøres, om der er en god indikation for en operation. Personligt ”vender jeg hver sten”, inden jeg operer på mænd < 60 år. Det er ikke alle symptomer, der bedres af en operation. En sådan virker først og fremmest på selve vandladningen men ikke nødvendigvis på, hvor ofte man skal af med vandet.

Der er vel ikke andre muligheder end, at du igen henvises til en urologisk afdeling til nærmere undersøgelse.

Poul Frimodt-Møller Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 03.04.2016