Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har løse ledbånd og for korte achillessener - hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har fået at vide af min læge, at jeg har løse ledbånd, for korte akillesener og at jeg overstrækker mine knæ. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan man får løse ledbånd og hvor de sidder? Kan det blive værre med tiden? Jeg fik nogle øvelser til akillesenen og fik af vide, at jeg ikke må løbe.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du skriver ikke hvilke led, du tænker på, når du spørger om hvor ledbåndene sidder. Generelt kan man jo sige, at et led udgøres af to knogler der mødes. Ledbåndene vil så gå mellem de to knogler, for at stabilisere leddet og for at forhindre at leddene kan bevæges alt for meget. F.eks. sidder de kraftigste ledbånd ved knæet, på såvel yder-, som indersiden. Dette for at forhindre at knæene kan bevæge sig ret meget til siden. Ellers ville der nemlig ikke være stabilitet i knæene. Ved anklen sidder der vigtige ledbånd på begge sider, men de sidder også lidt fortil og lidt bagtil. Der er nemlig flere knogler der indgår i anklen, end i knæleddet og derfor skal der flere ledbånd til for at stabilisere anklen.

Om du virkelig har løse ledbånd, er svært at sige uden at undersøge dig. Men der er virkelig mange, som har problemer med noget der kaldes løse ledbånd, uden at ledbåndene i virkeligheden er særlig løse. Derimod fungerer de ikke så godt. En af årsagerne kan f.eks. være, at man har haft en forstuvning. I en sådan situation kommer der problemer med ledbåndenes evne til at "stramme op" ved belastning. Dette kan man gøre meget ved, ved at lave en masse balancetræning. Dette er vigtigt for at ledbåndene fungerer ordentligt. Du kan tale med en fysioterapeut, eller finde nogle øvelser på nettet. Hvis du virkelig reelt har for korte achillessener, synes jeg du bør tale med en ortopædkirurg om du skal evt. have indlæg i dine sko eller om du skal have lavet et lille indgreb. Hvis de blot virker for korte pga. stramning kan du gøre en del ved udspænding.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 21.06.2007
Annonce