Annonce

15-årig: Jeg vil gerne lære at bruge tampon

Spørgsmål:

Jeg skal snart på ferie til Spanien og har regnet mig frem til, at jeg får min menstruation dernede. Jeg har aldrig brugt tampon, men vil gerne lære det, da det ikke er så sjovt at være på ferie uden at kunne bade.

Jeg er begyndt at øve mig i at sætte tampon op, men den kan ikke komme helt op. Jeg bruger nogle helt normale tamponer, som vi har liggende i skabet. Jeg er 15 år, jomfru og har aldrig fået finger eller noget. Jeg prøver på at slappe af, når jeg skal sætte den op og har det ene ben på toiletbrættet. Jeg gør det den dag, jeg bløder mest, men lige så snart, tamponen er to til tre centimeter oppe, begynder det at gøre ondt. Og når jeg tager hylsteret af, stikker der cirka en centimeter af tamponen ud. Hvordan kan det være? 

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Det er godt at du er begyndt at øve dig før din tur til Spanien. Det lyder som om, du gør det rigtige med at slappe af og sætte den op den dag, du bløder mest samtidig med at du har det ene ben op. Men jeg tænker om du virkelig slapper helt af? Eller om du bruger forkert størrelse tampon? Når tamponen sidder korrekt, kan du ikke mærke den. Rigtigt placeret holdes den perfekt på plads af musklerne i bækkenbunden, og kan derfor ikke røre sig eller falde ud. Du kan sagtens bruge tamponer, selvom du er jomfru.

Der findes to typer af tamponer: 1) Med indføringshylster: Som du kan høre på navnet, har denne tampon et indføringshylster. 2) Uden indføringshylster: Denne slags tampon indføres med hånden. Vælg den, som du føler passer bedst til dine behov. Start med at indføre en tampon med fingrene, så kan du bedre fornemme, hvordan du sætter den på rette plads og lærer desuden din krop bedre at kende.

Du skal skifte tampon regelmæssigt. Hvor tit du skal skifte afhænger af, hvor meget du bløder. Hver 3.-6. time de dage, du bløder meget, og de dage du bløder mindre, kan du bruge en mindre tampon og skifte hver 6.-8. time. Og så er det måske rart at vide, at du ikke behøver at skifte tampon, hver gang du går på toilettet.

Dit urinrør, din skede og din endetarm er tre forskellige åbninger. Så hvis du for eksempel skal tisse, kan du bare holde snoren lidt ud til siden eller bagud, så den ikke bliver våd. Tampon mini, som er den mindste tampontype, er lettest at bruge, hvis du er lidt uøvet.

Held og lykke og god tur.

Venlig hilsen

Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 12.07.2016

Seneste brevkassesvar om Sund teenager

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce