Annonce

13-årig: Kan jeg gøre noget, for at blive mere udviklet end jeg er nu?

Spørgsmål:

Jeg er den eneste, der ikke har fået menstruation i min klasse, og jeg har næsten de mindste bryster. Jeg er 13 år gammel og jeg bliver 14 år til sommer. Jeg er tynd, men ikke undervægtig. Jeg har B12-vitaminmangel og spiser piller en gang om ugen. Jeg har heller ikke specielt store bryster. Nogle gange har jeg rigtig ondt i min mave nede omkring livmoderen. Er det et tegn på, at jeg er ved at få min første menstration? Er jeg speciel, fordi jeg ikke er så udviklet? Kan jeg gøre noget for at blive mere udviklet, end jeg er? Eller skal jeg bare vente til det kommer af sig selv? Jeg håber, I kan hjælpe mig.

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Først vil jeg lige sige, at du sikkert er normalt udviklet, men som mange andre teenagepiger, sammenligner du dig med de andre omkring dig. Du nævner to gange i dit brev, at du ikke har særligt store bryster. Kvinden udvikler sig i forskelligt tempo og derfor kan man ikke sige, at man er unormal eller mindre udviklet, fordi man ikke har fået menstruation, når man er 13 år eller ikke har store bryster (jeg ved ikke, hvilken standardstørrelse, du synes er normal, stor eller lille størrelse).

I Danmark får piger deres første menstruation, når de er mellem 9 og 18 år. Før du får menstruation, er det normalt at have udflåd i nogle måneder. Det er normalt at få menstruation for første gang fra et til et og et halvt år efter, at dine bryster er begyndt at udvikle sig.  

En piges bryster begynder almindeligvis at vokse i 8–14-års-alderen og de når deres endelige størrelse omkring slutningen af puberteten (ca. 17–19 år). Det ene bryst kan starte med at vokse helt op til seks måneder før det andet.

Så ser du, du er helt normalt udviklet og er i fuld gang med at udvikles og er ikke klar endnu. Så nej, du er ikke underudviklet og der er ikke noget, du kan kan gøre, for at fremskynde noget, der faktisk er i gang af sig selv. Jeg kan ikke udtale mig om dine smerter, da du ikke beskriver det nærmere. Hav lidt tålmodighed, så skal du nok se at din menstruation kommer. Jeg går ud fra at når du skriver at du har B12-mangel, så er det en læge, der har undersøgt dig og kender dig.

Venlig hilsen

Alexandra Gheorghe, læge.

Sidst opdateret: 27.07.2016

Annonce