Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor bliver min datter hysterisk, når min mand giver hende flaske med brystmælk?

Spørgsmål:

Jeg har ammet min datter på fire måneder fuldt ud og vil gerne fortsætte. Jeg vil dog gerne have muligheden for at kunne malke ud, så min mand kan give en flaske. Vi har prøvet begge to, men hun bliver fuldstændig hysterisk og græder hjerteskærende. Så snart man ligger hende til brystet, falder hun helt til ro. Det skal siges, at hun ikke bruger sut - har kun brugt den i en meget kort periode. Jeg tænker over, hvad vi kan gøre, da hun jo på et tidspunkt skal have anden mad og måske vil stille sig lige så utilfreds. Har I et godt råd?

Svar:

Det er dejligt at høre, at du ammer din datter, og at du ønsker at fortsætte med det. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ammer sit barn fuldt ud de første seks måneder, og delvist til barnet er 12 måneder.

Når din datter dier ved dit bryst, benytter hun én sutteteknik, og det er en helt anden teknik, hun skal benytte, hvis hun skal sutte på en sutteflaske. Det forvirrer hende. Forskellen er også, at ved brystet er det barnet, som er 'in controle', og med sutteflaske er det den voksne, som er 'in controle' med hensyn til maden.

Samtidig er spisestillingen forandret for hende ved flaskesituationen, og endelig lugter farmand ikke af madpakken (læs:brystet), som du gør. Er det dig, hun ligger ved, og du forsøger med en flaske, vil hun som et sundt og normalt barn reagere og protestere over, at hun ikke kan få det bedste, kendte og trygge - nemlig dit bryst.

Er du hjemme, vil jeg foreslå, at hun altid får dit bryst. Fra naturens hånd er vi udstyret, så det er kvinden (moderen), der kan amme. Fædrene kan alt andet omkring barnet end at amme, og all må acceptere, at sådan er det.

Det er godt, at du malker ud, så hun fortsat kan få din mælk, hvis du ikke er hjemme. I den situation kan far prøve at give hende den udmalkede mælk i en lille kop eller i et lidt tykt glas, for eksempel et snapseglas, fremfor i en sutteflaske, men endelig ikke i en tud-kop. Hun skal have en hagesmæk på, for hun vil sikkert spilde lidt. Med en kop vil hun have mre kontrol end ved en sutteflasken.

Er I heldige, accepterer hun at få mælken på kop. Har I en meget bestemt datter, som ved, hvad hun vil, vil hun kun have sit mors bryst, og så må du tilgodese dette de næste to måneder også.

Den reaktion, I har oplevet fra hende i forbindelse med forsøg med maden på en sutteflaske, har ingen betydning for eller sammenhæng med, hvordan hun vil reagere, når hun skal til at have mad på en ske. Langt de fleste brystbørn springer i øvrigt helt det med en sutteflaske over.

Når hun skal begynde på skemad, vil hun være ældre, mere moden og have nogle andre behov i den retning. De fleste børn, som er født til tiden, og som i øvrigt trives med amningen, vil være parat til at supplere amningen med noget grød på en ske omkring seks måneders alderen. Det kan du drøfte nærmere med din sundhedsplejerske.

Med venlig hilsen Anne Brødsgaard, sundhedskoordinator

Sidst opdateret: 02.10.2003
Annonce