Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn kaster op, hvis maden ikke er findelt. Er det normalt?

Spørgsmål:

Jeg har en søn på knap 13 måneder. Han kaster op, hvis maden ikke er meget findelt og tilsat vand. Han spiser alt, hvad han bliver budt og er på ingen måde kræsen. Men er maden for grynet eller får han mere end to små bidder tør kiks, kommer det hele op igen. Han gylpede utroligt meget da han var lille, men det er stort set ophørt. Han bliver stadig ammet, tager fint på og er fuld af krudt, men lever altså af 'søbemad'. Skal jeg begynde at blive bekymret, eller er det for tidligt?

Svar:

Kære spørger

Når din søn tager fint på og er fuld af krudt, får han ernæringsmæssigt, det han har behov for, for at kunne vokse og udvikle sig. Men han skal selvfølgelig lære at spise andet end 'søbemad' og ikke at fremprovokere opkastninger, når der er nogle små klumper i hans mad. Det at han gylpede meget som lille behøver ikke at have noget som helst med hans nuværende opkastninger at gøre.

Børn skal i en alder af cirka et år kunne spise det samme som den øvrige familie spiser til måltiderne. Jeg vil derfor anbefale dig at undlade at lave 'søbemad' til ham, men lade manden blive mere og mere fast i konsistensen, så han vænner sig til det. Det kan også anbefales, at han får sovs til sine kartofler osv. Det smører godt, og de fleste børn er meget glade for sovs, specielt hvis den smager af lidt. Husk han skal ikke undgå fedtstoffer, som vi voksne skal det. Det er også vigtigt at måltiderne indtages i en god og hyggelig stemning, at det er en positiv oplevelse for din søn.

Lad være med at fokusere for meget på ham og hans spisning, men lad ham spise stille og roligt i eget tempo. Selvfølgelig med den hjælp han har behov for, d.v.s. skal han have skåret kødet ud, skal du hjælpe ham med det og så videre. Endelig skal du tilbyde ham et glas vand eller mælk ved siden af - i et glas - og prøv så at lære ham at drikke dette til, hvis han finder kartoflerne eller kiksen for tør.

Jeg vil forvente at hans fremprovokerede opkastninger vil aftage forholdsvis hurtigt. Er det ikke tilfældet, vil jeg opfordre dig til at kontakte din sundhedsplejerske og bede om et besøg, så I kan diskutere det hele godt igennem og sammen finde andre muligheder. Sundhedsstyrelsen og fødevaredirektoratet har udgivet en bog der hedder: Mad til spædbørn og småbørn fra skemad til familiemad. Den omhandler hvordan barnet bedst hjælpes til at spise maden. Den har desuden en masse dejligt opskrifter og kan varmt anbefales til inspiration. Velbekomme!

Med venlig hilsen Anne Brødsgaard, sundhedskoordinator

Sidst opdateret: 18.11.2003
Annonce