Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg komme af med mit psoriasis i hårbunden?

Spørgsmål:

Jeg skriver til dig, fordi jeg har Psoriasis. Mit er bare i hovedbunden. Men det er også nok, jeg ved godt, at der er nogle, der har det over hele kroppen. Jeg ved også godt, at det er arveligt.

Men mit spørgsmål til dig er: Findes der ikke et eller anden middel for at komme af med psoriasis, fordi det irriterer mig? Jeg fik psoriasis, da jeg blev syg som fireårig.

Kan du svare eller give mig nogle fif på de spørgsmål, jeg stiller dig?

Svar:

Kære spørger

Psoriasis er en kronisk sygdom. Man kan have psoriasis på huden, i neglene og i leddene. Har man psoriasis, har man stort set altid forandringer i hårbunden ud over psoriasispletterne på huden iøvrigt. Enkelte psoriasispatienter har, som du selv, udelukkende forandringer i hårbunden.

Behandlingen af hårbundspsoriasis består i afløsning af skæl med salver og olier, som gnides ind i hårbunden. Det gøres lettets ved at lave en række skilninger i hele hårbunden med cirka én centimeters afstand.

De løsnede skæl fjernes ved at frisere håret igennem med en tættekam. Når håret bagefter skal vaskes, skal man huske at massere shampooen ind i håret inden håret fugtes - ellers kan det være meget vanskeligt at få vasket salven ud af håret.

Forskellige binyrebarkhormonpræparater og D-vitamin præparater er effektive behandlingsmuligheder og kan være med til at holde forandringerne i ro ved regelmæssigt brug.

Buckystråler er bløde røntgenstråler og anvendes også i behandlingen af psoriasis. Tjæreshampoo kan bruges som hårshampoo.

Ved meget svære tilfælde af hårbundspsoriasis kan det være indiceret at behandle med tabletkur. Din hudlæge kan vejlede dig.

Med venlig hilsen Ulla Søderberg, speciallæge i Dermatologi

Sidst opdateret: 24.03.2003
Annonce