Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har det nogen positiv virkning, hvis man indtager en dosis D-vitamin?

Spørgsmål:

Det anføres flere steder her på siderne, at man kan behandle med cremer/salver med D-vitamin. Har det nogen positiv virkning, hvis man indtager en dosis D-vitamin? Er der en bestemt type vitamin, som synes at dæmpe psoriasis?

Svar:

Kære spørger

Naturligt forekommende D-vitamin i normale doser (som tabletter) har ingen effekt på psoriasis. For eventuelt at opnå en mulig effekt skal man op i så store doser, at bivirkningerne er uacceptable, idet der sker en påvirkning af kalkstofskiftet med en række bivirkninger til følge.

Calcipotriol er en syntetisk D-vitamin forbindelse, der i forhold til det naturligt forekommende D-vitamin har en 100-200 gange mindre påvirkning af kalkstofskiftet. Calcipotriol kan anvendes som lokalbehandling af psorisis. Naturligt forekommende A-vitamin har i meget høje doser en vis effekt på psoriasis. Bivirkningerne ved store doser A-vitamin er imidlertid så alvorlige, at man må fraråde dette.

Med venlig hilsen Frederik Grønhøj, overlæge, dr.med.

Sidst opdateret: 28.04.2004
Annonce