Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Virker klimabehandling på udbredt psoriasis?

Spørgsmål:

Jeg har 5 gange 15 centimeter skællende pletter på albuer, 6 gange 12 centimeter pletter på knæ, også pletter på lår, bagdel og overarme.

Jeg har prøvet mange homoncreme og prøvet øre-akupunktur. Jeg overvejer klimabehandling men er ikke sikker på, at det virker. En slags kemokur, som stopper den aktive celledeling, er også et alternativ. Måske du kunne give mig lidt råd og vejledning. På forhånd tak!

Svar:

Kære spørger

På din beskrivelse har du udbredt psoriasis, som involverer både krop, arme og ben. Da steroidcremer ikke kan bringe din psoriasis i ro, bør du overveje lysbehandling.

Det kan enten være UVB-lys (kortbølget ultraviolet-lys) eller mere sandsynligt PUVA (Psoralen + UVA-lys), hvor man indtager tabletter (Psoralen) cirka én time før lys, hvorved man bliver mere lysfølsom. I begge tilfæde er det en god idé at kombinere med lokalbehandling på ikke-lysdage.

Klimaterapi ved Det Døde Hav i Israel, hvor man kombinerer lys og saltvandsbade har en gavnlig effekt på mange psoriasis patienter, og det er meget forskelligt, hvornår psoriasis blusser op igen efter hjemkomst. Patienter med psoriasisgigt har også gavn af klimaterapi.

Akupunktur har ingen dokumenteret effekt på psoriasis.

Du nævner kemokur, som hæmmer celledelingen. Jeg formoder, at du tænker på Methotrexat, som er et gammelt velafprøvet lægemiddel med god effekt på hud- og gigtsymptomer. Mange patienter har gavn af Methotrexat, der indtages som tabletter én gang om ugen, og som i den rette dosis tåles godt af langt de fleste patienter. Man skal regelmæsigt have taget blodprøver. Der er således flere gode muligheder for at afhjælpe dine hudsymptomer.

Med venlig hilsen Frederik Grønhøj, overlæge, dr.med.

Sidst opdateret: 28.04.2004
Annonce