Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er vores hjemmeblanding med citronsyre farlig?

Spørgsmål:

Jeg har et spørgsmål angående behandling af psoriasis.

Min kæreste lider af psoriasis i som efter min er meget kraftig eller svær om man vil. Han har fået Locoid, daivonex, lysbehandlinger etc. Men problemet er at ingen af tingene hjælper lige så effektivt og hurtigt, som vores egen hjemmeblanding af citronsyrepulver blandet op i citronsyre. Denne blanding masserer vi ind mens vi selvfølgelig passer på, at ætsningerne ikke bliver for kraftige og skyller af med vand bagefter.

Resultatet er utroligt hurtigt, mærkbart og synligt. Det giver heller ikke nær så store ar dannelser/pletter som lysbehandlingen giver. Det svier og gør ondt, men det er kun til det er skyllet af. Sammenlignet med alle de behandlinger han har gået igennem har dette været langt det mest effektivt.

Mit spørgsmål er så bare hvorfor man ikke anerkender og bruger en "ætsende" form for behandling under kontrollerede former, på de typer psoriasis, hvor det har en gavnlig effekt? Dette sviner heller ikke nær så meget som tjære.

Selvfølgelig vil jeg også gerne vide om det er farligt?

Svar:

Kære spørger

Først et par ord om din kærestes tidligere behandling. Locoid er for svagt et præparat til behandling af psoriasis, når man ser bort fra områder med "tynd hud" og under alle omstændigheder for svagt til "meget kraftig eller svær" psoriasis.

Daivonex er normalt virksomt, men kræver behandling to gange dagligt og det kan tage lidt tid inden den optimale virkning ses. Lysbehandlingen er svær at forholde sig til; når man ikke ved, hvilken type, der har været anvendt. Behandling med Bucky-stråler (grænsestråler eller bløde røntgenstråler) kaldes ofte for lysbehandling.

Denne behandling efterlader ofte brune pletter, som kan tage ret så lang tid om at svinde, men kun ved kraftig overdossering vil den give ardannelser. Efter andre lysbehandlinger kan der fremtræde blege pletter svarende til de afglattede psoriasisområder som kontrast til den nu "solbrændte" normal hud. Heller ikke her vil der være tale om ardannelser i forbindelse med de lægekontrollerede lysbehandlinger. Ved overdosering kan patienter, især af lys hudtype imidlertid blive forbrændt.

Din behandling med citronsyre, er som du fortæller, ikke en anerkendt behandling. Den nævnes ikke i kendte bøger eller tidsskrifter omhandlende psoriasis. Det præparat, der kommer det nærmest vil være salicylsyre, som er særdeles effektivt til at fjerne psoriasisskæl. Det er både anerkendt og vil kunne fås på apoteker i relevante koncentrationer (til psoriasis normalt 5% i eksempelvis vaselin).

Du skriver "ætsende virkning", jeg antager, at på den måde I håndterer brugen af citronsyren med afskylning, undgår I en egentlig ætsning; men opnår den samme skælafløsning som med salicylsyre. I forbindelse med regulær ætsning ville der kunne komme psoriasis i den omgivende hud (et såkaldt Købnerfænomen). Dette er grunden til, at man afholder sig fra ætsende behandlinger. Derudover kan stoffet næppe være farligt.

Venlig hilsen Hugh Zachariae Professor dr. med.

Sidst opdateret: 04.05.2004
Annonce