Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er tjære kræftfremkaldende?

Spørgsmål:

Har man ikke tjære mistænkt for at være kræftfremkaldende? Det har jeg i hvert fald hørt. Derfor kan jeg ikke forstå, at shampooer med tjære bliver anbefalet her på siden?

Jeg får Betnovat til behandling af min hovedbund, og det virker helt utroligt godt. En gang i tidernes morgen fik jeg behandlet min hovedbund med salver og olier, fik stråler og skulle have redt skællene ud af håret. Jeg fik af vide af en sygeplejerske, at det da var den mest hårdhændede behandling, jeg kunne give min hovedbund. Jeg fik så derefter anbefalet Cocois (som nu er udgået på grund af det med tjæren). Det skulle så bare sidde, så skællene løsnedes af sig selv for derefter at blive vasket nænsomt ud.

I dag bruger jeg som sagt Betnovat, og det er den nemmeste og mest effektive behandling jeg hidtil har prøvet.

Svar:

Kære spørger

Selvom stenkulstjære indeholder muligt kræftfremkaldende stoffer, har behandlingen ikke vist sig at være forbundet med øget risiko for udvikling af kræft hos mennesker.

Derimod kan tjærebehandling give andre gener som for eksempel øget lysfølsomhed, hudirritation og udvikling af allergi overfor nogle indholdstoffer i tjæren.

Langt de fleste patienter tåler dog tjærebehandling uden ubehag og er glade for behandlingen. Tjæreshampoo er således effektiv til at holde psoriasis i hårbund i ro og kan fås i håndkøb.

Betnovat, som du nævner, er et receptpligtigt steroidpræparat, som også er effektiv ved psoriasis, men man bør følge lægens anvisninger for at undgå bivirkninger ved langtidsbehandling.

Med venlig hilsen Frederik Grønhøj, overlæge, dr.med.

Sidst opdateret: 15.05.2003
Annonce