Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min teenagedatter er begyndt at ryge - hjælp

Spørgsmål:

Hjælp! Min datter på 15 har meddelt mig, at hun er begyndt at ryge! Jeg har prøvet med alle gode argumenter - bl.a. at jeg selv er ved at stoppe (har trappet meget ned og er på vej helt ud af rygning) men uanset hvad jeg siger, så vil hun bare fortsætte. Hun ved kørekortet er smuttet, at jeg ikke forøger hendes lommepenge af den grund og at jeg ikke vil have hun ryger, når hun er i selskab med mig.

Jeg er SÅ ked af, at hun ødelægger sit helbred og sin økonomi! Hvad skal jeg stille op?

Svar:

Kære spørger

Ja, jeg forstår meget vel din frustration. Det er ikke rart at se et ungt menneske starte en dårlig vane, der oven i købet fører til stærk afhængighed - og slet ikke når det er ens eget barn.

Jeg kan måske trøste dig med, at du er i gang med at gøre noget af det mest effektive man kan gøre for, at ens barn ikke skal ryge, nemlig selv at stoppe. Det er svært, at være troværdig når man nu selv ryger. Dog med undtagelse af, når man forklarer om sin afhængighed, sine stopproblemer og sin bekymring over ikke at have kunnet stoppe i tidligere forsøg.

Måske kan det have en god effekt, hvis du stille og roligt kan få en dialog i gang med din datter om hvorfor hun er begyndt at ryge. Under den dialog kan du jo fortælle ærligt om din egen rygehistorie, grundene til at du vil holde op, og måske vigtigst af alt forklare om din egen afhængighed og besvær med at stoppe, samt dine tanker om hvilken konsekvens det kan få for dig hvis du ikke stopper. Her er det godt, hvis du selv er velinformeret via fx Netdoktor.

Husk at nøgleordet er dialog, ikke at du skal holde moralprædiker og give gode råd. En metode til at fastholde dialogen fremfor diskussion er, hvis du prøver at stille mange og interesserede (modsat bebrejdende) spørgsmål. Prøv fx at finde ud af, hvad det gør for din datters identitet at ryge og hvilken funktion det har i hendes liv.

Endelig kan jeg støtte dig i, at det er vigtigt ikke at være ligeglad eller give op, fx ved at sige: Nå ja, jeg ryger jo også selv. Tværtimod er det vigtigt at du fastholder, at du ikke kan acceptere at hun ryger, ikke vil finansiere det og ikke vil have det i dit hjem. Selvom du i sidste ende må acceptere, at din datter selv vælger, hvad hun vil, samt at det er hendes eget ansvar og ikke dit.

Skulle din datter få overvejelser om hendes valg nu også er det rigtige kan du på 80313131 bestille materialer specielt til unge om rygning og endelig er der en gratis telefonrådgivning og SMS-service for unge rygere som jeg meget kan anbefale; Call & Quit 8020-0808, åbent 12-18 mandag og 12-16 tirsdag til fredag. Her kan de unge også melde sig til en SMS tjeneste som støtter et rygestopforsøg.

Med venlig hilsen Torsten Sonne, psykolog.

Sidst opdateret: 19.01.2004
Annonce