Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Ingen abstinenser ved rygestop efter 30 års rygning - hvorfor?

Spørgsmål:

Jeg undrer mig dybt over, men er samtidig lykkelig for, at jeg efter mere end 30 års cigaretrygning har kunnet stoppe fra den ene dag til den anden - uden abstinenser overhovedet - her 14 dage efter.

Er jeg et særtilfælde, eller regner man de fysiske abstinenser som betinget af psykiske forhold (for eksempel selvhenførelse i negative forventninger til sværhedsgrad)? Forhold, man (jeg) tilsyneladende kan kontrolere i denne sammenhæng!

Ved du noget om eventuelle kulturbetingede abstinenser ved rygeophør?

Svar:

Kære spørger

Tillykke med rygestoppet. Du skriver ikke noget om, hvor mange cigaretter, du røg om dagen. Det er ret afgørende, fordi graden af rygning sædvanligvis betinger graden af abstinenser.

Men menneskene er forskellige, og nogle oplever rent faktisk ikke abstinenser, eller de oplever en grad af abstinenser, som er betydeligt mindre end de frygtede, og som sammen med de positive oplevelser som mange får i forbindelse med rygestoppet (slut med afhængighed, mere tid til livet, mindre hoste, bedre smagssans og så videre), gør, at man ikke regner det for noget som helst.

Graden af abstinenser er naturligvis meget afhængig af psykologiske faktorer - først og fremmest graden af motivation til rygestop. Men om det svinger fra kultur til kultur ved jeg ikke.

Med venlig hilsen

Martin Døssing, overlæge dr.med.

Sidst opdateret: 08.11.2003
Annonce