Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min far kan ikke sove. Skal han begynde at ryge igen?

Spørgsmål:

Jeg forsøger at finde nogle oplysninger, som jeg kan bruge i forbindelse med, at min far er holdt op med at ryge. Han har forsøgt flere gange, og det er også lykkedes i længere perioder. Denne gang har han holdt i tre måneder, men han kan ikke sove, og når jeg skriver ikke sove, så sover han ikke.

Han mener selv, han har sovet 20 timer på tre måneder, og det kan hans krop ikke klare mere. Lægen har givet ham sovepiller, som heller ikke virker på ham.

I 1972 fik han en hjerneblødning netop i det område, hvor sovecentret sidder, og i de efterfølgende 12 år tog han sovemedicin. Han taber sig for tiden og kroppen sitrer og er meget træt. Jeg har sagt : Begynd at ryge igen, men han vil ikke give op endnu - hvis han kan få hjælp til at sove.

Ved I hvor, man kan få hjælp, råd og vejledning?

Svar:

Kære spørger

Det er almindeligt at have søvnproblemer i nogle uger eventuelt måneder efter rygestop. Men det du beskriver hos din far er ikke normalt. Du skriver, at han sitrer, er træt og har tabt sig. Det kunne tyde på forhøjet stofskifte, som også kan give søvnproblemer - en tilstand som er uafhængigt af rygestoppet. Din far skal henvende sig til sin læge og få målt stofskifteprover (skjoldbruskkirtelfunktionen).

Det, du skriver, om din far tyder på, at han har et problem, som ikke er relateret til rygningen. Træthed, sitren, vægttab og søvnproblemer tyder for mig som sagt på forhøjet stofskifte (Hyperthyreose).

Din far bør opsøge sin læge og så taget stofskifteprøver. En anden mulighed er, at han han er depression. Det bør hans læge også undersøge ham for.

Godt at han har en datter, som føler ansvar og omsorg for ham. Men råd ham ikke til at begynde at ryge igen - det tvivler jeg stærkt på vil løse hans problemer.

Med venlig hilsen

Martin Døssing, overlæge, dr.med.

Sidst opdateret: 15.07.2003
Annonce