Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der forskel på, om man ryger 5 eller 20 cigaretter om dagen?

Spørgsmål:

Det under mig, at der næsten aldrig differencieres mellem hvor mange cigaretter, der ryges. Er man ryger, er man ryger. Dog har jeg hørt om en undersøgelse, der påstår, at der ikke er forskel på, om man ryger 5 eller 20 om dagen? Kan dette være rigtigt, og har I dokumentation for emnet?

Svar:

Kære spørger

I de fleste undersøgelser skelnes mellem storrygere, som ryger over 15 cigaretter dagligt, og rygere, som ryger under 15 cigaretter. For eksempel har en dansk dødelighedsundersøgelse, hvor 30.000 mæmd og kvinders rygevaner er fulgt gennem 30 år, vist, at mænd, som ryger over 15 cigaretter, i gennemsnit mister 9.2 år af deres liv, mens de, som ryger under 15 cigaretter, mister 6 år. Tallene for kvinder er 9.4 år og 7 år.

Der er en klar dosis-respons sammenhæng mellem skadevirkninger af rygning og antal cigaretter i antal år. Det vil sige, jo flere cigaretter, man har røget i jo flere år, des højere risiko.

Dette er vist med overbevisende dokumentation for lungekræft: 5 cigaretter dagligt i 20 år er lig med 5 gange så stor risiko for lungekræft som aldrig-rygeren, 10 cigaretter - 10 gange øget risiko, 20 cigaretter 20 gange og så videre.

Så den undsøgelse, du henviser til, må være en dårlig undersøgelse. Der er masser af dokumentation for den nævnte dosis-respons sammenhæng.

Med venlig hilsen

Martin Døssing, overlæge, dr.med.

Sidst opdateret: 01.05.2004
Annonce