Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Koldsved om natten. Hvad skyldes det?

Spørgsmål:

I ca 1 år, først en gang om måneden, så hyppigere og nu hver nat, koldsveder jeg under min dyne, så den er drivende våd. Det er ikke rigtig sved, så jeg får det varmt, og får lyst til at smide dynen, nej tværtimod er jeg nødt til at blive under den, for ikke at fryse. Det hjælper ikke at skifte dyne i løbet af natten, for den anden dyne bliver lige så våd. Alt er vådt på mig, og det værste er, at den mærkelige sved lugter forfærdeligt. Min læge kender ikke til det og han siger, at det ikke er overgangsalderen. Jeg fryser altid, og der skal være et godt stykke over stuetemperatur før jeg ikke har en stor sweater på. Jeg har været på ambulatoriet og få taget diverse stofskifteprøver uden resultat. Jeg har ingen temperaturændring fra morgen til aften. Min hals er ikke hævet. Jeg spiser ikke stærk mad overhovedet. Jeg kan ikke forstå, at den "sved" lugter så grimt og selv min mand siger det. Jeg er prober med mig selv og bruger vaskemiddel uden parfume. Jeg har prøvet salviedråber og brændenældete uden resultat.

Kan I hjælpe mig? På forhånd mange tak

Svar:

Langvarig konstant nattesved som i dit tilfælde, kan skyldes en række sygdomme i ens indre hormonsystem, først og fremmest forstyrrelser i produktionen af stofskiftehormon (hyppigst for høj produktion) og for lav produktion af kvindeligt kønshormon, men også lidelser i binyre og binyrebark kan give svedeture, samt en række andre medicinske sygdomme (f.eks. blodsystem og lever samt galdeveje). Tilstande der giver temperaturforhøjelse i perioder kan også være årsag til svedeture, du skriver at du lider af kronisk blærebetændelse og man kan ikke udelukke at en sådan tilstand kan variere og give temperatur forhøjelse og svedeture, idet en blærebetændelse kan i perioder også involvere dit nyrebækken og dermed kan feber opstå. Endelig skal man ved uforklarlig feber eller febertoppe tænke på om dette kan sættes i forbindelse med en evt. udenlandsrejse ofte måneder i forvejen?

Mit forslag til dig er således, at du bør kontrollere din temperatur ved sovetid og måle denne når varmen og svedeturen begynder og herefter igen om morgenen.

Endelig vil jeg foreslå, at du på ny søger din egen læge m.h.p. en udvidet laboratorie undersøgelse inklusiv en urinundersøgelse.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 06.11.2002
Annonce