Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der noget, der hedder computer-allergi?

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 55 år. Jeg har store problemer med at sidde foran computere og nogle gange også med at se TV i længere tid ad gangen. Mine symptomer er prikken i hovedet, pres i hovedet, ondt i ørene, lysoverfølsomhed/ondt i øjnene, hæshed, gøende hoste, stærk kvalme, løbene næse, manglende koncentration og manglende hukommelse.

Jeg havde problemet for første gang for 1½ år siden, da jeg tog et EDB-kursus, hvor der var mange computere og næsten ingen udluftning. Men det er først for nyligt, hvor jeg har fået et arbejde, hvor jeg det meste af dagen skal sidde foran en computer, at det virkeligt er blevet galt.

Jeg har derfor fået lov til at tage et stykke tid fri, men det har indtil videre ikke hjulpet, for jeg har prøvet på at sidde bare ganske kort foran en computer og så stædigvæk få det dårligt. Det er derfor min søn, der skriver dette, mens jeg dikterer. Det må stamme fra noget med udstråling fra skærme, men jeg ved ikke, om der er noget, der kan gøres for at hjælpe, eller om I nogensinde har hørt om et lignende eksempel. Håber, at I vil besvare det. På forhånd tak!

Svar:

Det kraftige besvær, du har med at arbejde foran en computer, har jeg ikke stiftet bekendtskab med før. Jeg ved, at der er beskrevet mange forskellige symptomer efter langtidsarbejde foran computere. I fagforeningerne samler de materiale fra medlemmer, som har haft mulige bivirkninger af computerarbejde for at få ændret arbejdsforholdene.

Hvis man mistænker computer-allergi kan fagforeningen via samarbejde med din egen læge, bedrift-sundheds-tjenesten (BST) og den arbejdsmedicinske klinik forsøge at udrede de mulige årsags-sammenhænge. Prøv at spørge dine kollegaer, om der er nogle, der har de samme problemer i større eller mindre grad.

Du har så meget besvær, at det bør undersøges nærmere.

Med venlig hilsen

Bent Pedersen, speciallæge i ortopædisk kirurgi

Sidst opdateret: 06.06.2000
Annonce