Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skal jeg gøre ved min nikkelallergi?

Spørgsmål:

Jeg har en ret kraftig nikkelallergi, som jeg forsøger at holde nede, ved at undgå smykker og lignende med nikkel. Ind i mellem får jeg dog alligevel udslet af bukseknapper, BH-hægter eller lignende, som det er vanskeligt at undgå.

Er der et eller andet man kan gøre enten for at dæmpe allergien, eller en creme eller et eller andet man kan smøre på udslettet, når det først er der? Jeg har det ofte i flere dage, når det først er kommet og det er ret ubehageligt.

Svar:

Man regner med, at der i dag er ca. 15 procent af alle kvinder og en til to procent af alle mænd der er allergiske overfor nikkel.

Overvægten af kvinder skyldes formentlig brug af nikkelholdige smykker i forbindelse med huller i ørerne og andre steder (piercing).

Lovgivningen har heldigvis i de seneste år stillet krav om en væsentlig reduktion af nikkel i en lang række produkter vi i dagligdagen omgiver os med (ure, spiseredskaber, knapper, smykker, håndtag m.v.)

Langt de fleste har en såkaldt kontaktallergi overfor nikkel, d.v.s. eksemreaktion (kløe, rødme, blæredannelse, sår) ved kontakt med nikkel og kun de færreste reagerer på fødens indhold af nikkel.

Behandling af et akut udbrud af eksem er sædvanligvis en binyrebarkholdig creme som skal anvendes efter forskrifterne(dosering og behandlingstid). Den kan købes i håndkøb for de svage produkter, men jeg vil foreslå, at du drøfter eksembehandlingen med din egen læge. Du bør efterbehandle med en fugtighedscreme.

Det er vigtigt, at huden altid er hel og intakt og dette kan opretholdes ved hyppigt brug af fugtighedscreme dagen igennem eller brug af kemisk handske (Kerodex) ved arbejde med udsættelse for fugtighed.

Hvis du ønsker yderligere oplysninger om nikkelallergi vil jeg foreslå dig pjecen Nikkelallergi og mad fra Fødevareministeriet samt Astma og Allergiforbundets oplysninger om nikkelallergi.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 22.01.2001
Annonce