Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er forskellen på astma, bronkitis og astmatisk bronkitis?

Spørgsmål:

Hvad er forskellen på astma, bronkitis og astmatisk bronkitis? Det er specielt den sidste diagnose som volder besvær.

Jeg ved at mange børn får stillet den diagnose og forældrene tror, at børnene har astma. Børnene får som oftest et steoidpræparat til afhjælpe af symptomerne, men det kan vel i princippet være et engangstilfælde?

Svar:

Sygdommen astmatisk bronkitis ses især hos børn under 3-4 års alderen og er karakteriseret ved hoste, hvæsende og pibende vejrtrækning, åndenød, slimproduktion og ofte feber.

Tilstanden opstår oftest i forbindelse med infektioner hyppigst virusinfektioner. I vinterhalvåret ofte såkaldt RSV infektion (respiratorisk syncytial virus), som på grund af læsion af slimhinden i luftvejene fremkalder en hyperreaktion med slimhindehævelse og forsnævring af luftvejene. Tilstanden er oftest kortvarig(dage). En sådan reaktion optræder hos børn som er arveligt disponeret til allergi.

Omkring 25 procent af alle børn med astmatisk bronkitis udvikler senere astma. Hvis astmatisk bronchitis optræder mere end 3-4 gange hos det samme barn vil man betegne tilfældet som astma.

Astma kan man definere som anfaldsvis optræden af hvæsende pibende vejrtrækning med åndenød evt. udløst af infektioner og forværres af en række irritanter som for eksempel tobaksrøg, støv, mm.

Det er her vigtigt at understrege at astma findes i mange sværhedsgrader og mange tilfælde for svinder igen i løbet af kortere eller længere tid. Man kan således i vid udstrækning forebygge problemer med astma med en intensiv miljøsanering i tide (ingen tobak, god bolighygiejne m.v.) og tidlig behandling med forebyggende medicin (binyrebarkspray).

Det kan derfor tilrådes, at få en samtale med sin egen læge såfremt ens barn har haft flere tilfælde med astmatisk bronkitis med henblik på en evt. længere varende forebyggende behandling.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.04.2001
Annonce