Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Problemer med at blive gravid igen.

Spørgsmål:

Hej

Min mand og jeg har nu gennem 3 år forsøgt at få vores andet barn (jeg fødte for fire år siden vores første barn. Jeg blev da gravid straks efter, at jeg stoppede med p-pillerne)

Vi troede, at det skulle gå lige så nemt med at blive gravid anden gang. Dette viste sig desværre ikke at være tilfædet.

Jeg har nu gået til behandling for barnløshed i snart 2 år uden resultat.

I forbindelse med mit første reagensglasforsøg her i efteråret 2002 tog jeg næsespray (Suprecur) i 4 uger, uden at det eliminerede min livmoderslimhinde. Lægen mente, at jeg havde en polyp i livmoderen. Jeg har netop været indlagt mhp. kikkertoperation, men man fandt ingen polyp, men en tyk slimhinde (jeg fik lavet en udskrabning). Lægen mente, at den tykke slimhinde kunne være årsagen til at jeg ikke bliver gravid.

Kan der gøres noget for at gøre denne tyndere?.

Mvh.

LS

Svar:

Kære LS

Før i tiden (for ca. 30 år siden) lod man naturen råde med hensyn til at få børn og passede på hvis man ikke ville have for mange. Nogen fik ét barn, andre fik to eller tre, og atter andre fik slet ingen. Men det var naturen der bestemte.

Nu råder man over en lang række undersøgelses og behandlings metoder, der kan hjælpe par, som har svært ved at få børn, til at få deres ønske opfyldt.

I har heldigvis allerede et barn og det er jo dejligt. Drømmen om endnu et barn er forståelig, men det er ikke sikket at I får jeres ønske opfyldt, selv om teknologien er så udviklet som den er. Efter din beskrivelse er både du og din mand gennemundersøgte, men det fremgår ikke af brevet, om man har fundet nogen forklaring på problemet. Til gengæld fortæller du at der er gjort reagensglas forsøg. Jeg går ud fra at du, efter stimulations behandling, har fået udtaget et æg, som er befrugtet udenfor og forsøgt genindlagt én enkelt gang - men uden held.

Det er nok for tidligt at miste modet, når du er nået så langt med avanceret behandling. Jeg går ud fra, at den eller de læger, som hjælper dig har stor viden og erfaring på området.

Når det ikke lykkes forsøger man altid at give en forklaring vi mennesker vil så gerne have forklaring på alting men det er jo ikke altid nok. Den vigtigste ingrediens trods tre års venten, er vel nok tålmodighed. Den næste kan blive taknemmelighed over at I har et barn sammen, selv om det så skulle vise sig at være hvad naturen ville skænke jer.

Med hensyn til den tykke slimhinde så må du tale med din læge om det for at få at vide, hvad meningen er. Det er ikke ganske klart for mig, hvad problemet er i forhold til dit ønske om at blive gravid og om beskrivelsen blot dækker at det er uklart, hvorfor det ikke er lykkedes endnu.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 13.11.2002
Annonce