Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min kæreste og jeg prøver at blive gravide.

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Min kæreste og jeg har nu i over et år prøvet på at blive gravide, men intet er sket. Jeg stoppede dengang med p-pillerne, efter at have brugt dem i ca 9 år. Vi er nu begyndt at blive lidt utålmodige, men ved egentlig godt at der sagtens kan gå længere tid inden det lykkes. Alligevel kontaktede vi vores læge. Jeg har fået foretaget en underlivsundersøgelse og min kæreste har fået taget en sædprøve, og vi var begge to helt i top. Nu har jeg så fået en tid hos en gynækolog og mit spørgsmål er så : hvad kan/vil han gøre ved vores første besøg? Er det blot en snak eller vil jeg blive undersøgt grundigere her end hos min egen læge? Hvad skal der ske?

Svar:

Kære Spørger

Når man har et stort ønske om at få et barn er det klart at det kan knibe med tålmodigheden. De fleste bliver imidlertid gravide, inden der er gået to år. Nu er I imidlertid indstillet til nærmere undersøgelse hos specialist.

Din kæreste har fået konstateret normal sædkvalitet, men jeg vil anbefale at I medbringer resultatet af undersøgelsen ved konsultation hos gynækologen.

Du skal hos gynækologen have foretaget ny undersøgelse med ultralydsskanning og muligvis en røntgenfotografering af livmoder/æggeledere. Desuden vil du formentlig få taget blodprøver til vurdering af din hormonfunktion. Det hele er ikke særlig tidsrøvende eller kompliceret.

Derefter kan gynækologen vurdere om den mulige årsag til at du ikke er blevet gravid er at finde hos dig, hos din kæreste eller måske hos jer begge to - eller slet ingen af jer! Det sidste er ikke usandsynligt. I så fald må man overveje om tålmodigheden kan klare endnu et halvt eller et helt år, eller om gynækologen vil anbefale en såkaldt stimulations behandling, måske med insemination med din mands sæd.

Men se nu om I ikke bliver gravide uden yderligere indblanding. Jeg mener, det er det mest sandsynlige.

Held og lykke med det.

Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge

Sidst opdateret: 15.05.2003
Annonce