Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor meget tøj skal mit barn have på når det sover?

Spørgsmål:

Jeg synes, at det er meget svært at finde ud af, hvor meget tøj mit barn skal have på, når det sover udenfor. Jeg har af og til oplevet, at barnet er helt vådt af sved, når det vågner.

Er der en forøget risiko for sygdom (forkølelse, ondt i ørene etc.), hvis barnet sover med så meget tøj på, at det kommer til at svede - eller er det at foretrække frem for, at det kommer til at fryse?

Svar:

Det kan ofte være et problem at finde den rette mængde tøj at give sit spædbarn på, når det sover udenfor. Men det er vigtigt at tage hensyn til temperaturen udenfor.

Spædbørn har et meget uudviklet temperaturcenter. Det vil sige at de i temperatur nøje følger deres omgivelser. Hvis der er koldt bliver de også kolde og omvendt, derfor må de voksne hjælpe dem med den rette påklædning. Det er derfor en god idé at tjekke vejr og temperatur uden for, inden du klæder dit barn på. Hvis det f.eks. blæser meget, sker der en meget hurtigere afkøling end ellers, så du skal tage hensyn til, om der er læ eller ikke, der hvor barnet sover. Om efteråret er det nødvendigt for barnet at have undertøj, strømper, almindeligt tøj, hue, handsker og overtøj. Du kan så regulere med striktrøje og tykkelse af flyverdragt, hue og sokker og tæppe alt efter, hvordan vejret er. Vær opmærksom på, at det altid er nødvendigt for et barn under 1 år at have hue på, når det sover ude, om sommeren en bomuldshue og om vinteren en uld hue. Huen er nødvendig for at undgå afkøling (den største afkøling sker fra hovedet) og øre-problemer. Hvis du en dag er usikker på, om du har givet dit barn for meget/lidt tøj på, er det en god idé at mærke efter om barnet er koldt eller svedt, når det har ligget ude en halv time. Hvis du har specielle problemer med dit barn, er det en god idé at tage kontakt til din sundhedsplejerske eller egen læge. Husk, at når dit barn sover, anbefales det, at det sover på ryggen. Dette anbefales for at undgå vuggedød. Denne anbefaling gælder så længe, at barnet ikke kan vende sig selv, når barnet kan det, så må det ligge i den sovestilling, det nu foretrækker.

Sidst opdateret: 14.06.2000
Annonce