Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Vores barn på 1 uge skriger hver gang han ammes - hvad gør vi?

Spørgsmål:

Vi har et barn på 1 uge og 3 dage, som skriger, hver gang han er blevet ammet. I går skreg han fra klokken 17.00 til 22.30, det virker nogle gange, som om han har mave smerter, og han vil meget gerne amme i skrigeperioden, så vi forsøgte at give ham lov, hvorved han faktisk tømte begge bryster!

han spiser ellers ca. hver 3-4 time, har regelmæssig afføring ca. hver bleskift og tisser også fint, han bøvser, og der kommer også luft fra endetarmen, er det normalt, at han får de skrigeture, da de jo kan vare over to amninger? Får han jo meget lidt søvn? Er der noget vi kan gøre?

Svar:

Når man har et spædbarn, der pludselig begynder at skrige meget og er utrøsteligt, er det vigtigt først at lade undersøge, om der er noget alvorligt i vejen med barnet. Få derfor først en læge til at undersøge, om barnet er sygt.

Hvis lægen ikke kan finde nogle tegn på sygdom, kan det være at jeres barn er ved at få kolik.

Kolik viser sig oftest i barnets anden leveuge og holder oftest op efter 3 måneders alderen. Hvad kolik er, har man ikke endnu fundet ud af. Man har forskellige teorier om kramper I barnets tarme; men endnu har man ikke fundet ud af, hvorfor kolik opstår, og dermed har man heller ikke nogen god løsning på problemet.

Man kalder det kolik, når barnet har skrigeture, hvor det er utrøsteligt, trækker benene op under sig og spænder alle muskler. Skrigeturene kommer oftest på de samme tidspunkter af døgnet.

Det er meget krævende at have et kolik-barn. Det er stressende at have et grædende barn, der giver udtryk for, at det har ondt, og man føler sig magtesløs, når man ikke kan trøste det. Dog er der nogle ting, man kan forsøge:

Hvis du ammer dit barn, kan du prøve at undgå madvarer, der danner meget luft i tarmene, da det vil påvirke barnet igennem modermælken. Luftdannende fødevarer er: appelsiner, appelsin-juice, kål, løg, æbler, blommer, svesker, vindruer, krydderier og kaffe, te, cola.

Når barnet skriger kan det sommetider hjælpe at rokke det frem og tilbage enten siddende på dit knæ eller en gyngestol. Monotone gentagne bevægelse ser ud til at virke beroligende på nogle børn.

Det kan også hjælpe at bære barnet rundt i en bære-sele.

Når du ammer, kan det hjælpe at amme barnet langsomt, med mange bøvse-pauser, så barnet sluger mindre luft og dermed bliver mindre generet af luft i tarmen. Det kan også hjælpe nogle børn at sidde oprette, mens de drikker, så sluger de ikke så meget luft.

Nogle børn lader sig berolige af musik eller monotome lyde som for eksempel en tændt støvsuger. Andre forældre har haft den erfaring, at det hjælper at køre en tur i bilen med barnet.

Massage af barnets mave kan også hjælpe i nogle tilfælde. Masser barnets mave med lette cirkulære bevægelser fra venstre mod højre ( hvis du står ved barnets fødder), dette stimulerer tyktarmen og gør det lettere for barnet at prutte. Det er vigtigt, at du masserer fra venstre mod højre, da det er den vej tyktarmens naturlige bevægelse ned mod endetarmen er.

I kan spørge jeres sundhedsplejerske eller egen læge yderligere til råds. Sundhedsplejersken kan også formidle forbindelse til andre forældre med samme problem, hvis I ønsker det.

Som forældre til et spædbarn, der skriger meget, har man brug for hjælp. Det kan være nødvendigt at skiftes til at sove og passe barnet, og det kan være en god idé at få en pause og bede en veninde, bedsteforældrene eller andre om at afløse sig engang imellem, så I ikke bliver helt udkørte. Tal med hinanden, og brug jeres sundhedsplejerske.

Husk, kolik går altid over! Det er kun en afgrænset periode. Kolik er ikke farlig for barnet, selvom det kan være ubehageligt.

Jeg håber, I får løst problemet på bedste måde; men husk at lade en læge først undersøge, om der er noget andet i vejen med barnet.

Sidst opdateret: 14.06.2000




Annonce