Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min datter på 9 mdr. har fået forkølelsessår - hvordan undgår jeg at det spredes?

Spørgsmål:

Min datter, på 9 måneder har fået konstateret forkølelsessår ved mundvigen (herpes). Er i behandling med Zovir - det forsvandt efter 5 dage og er nu kommet igen.

Hvordan undgår jeg at hun smitter sig selv på resten af kroppen og hvad er sandsynlighed for at smitte i øjnene? Hvad er symptomerne på smitte i øjnene?

Svar:

Når man er smittet med herpes, ligger herpesvirus gemt i kroppen resten af livet. Forskellige faktorer, som stresser kroppen, fx en forkølelse, kan så aktivere det gemte herpesvirus og give anledning til nye udbrud. Det er vigtigt, at der straks påbegyndes behandling, når symptomer på et nyt udbrud melder sig, dels for at afkorte og dæmpe udbruddet, dels for at hindre smitte til andre områder på kroppen.

Det er heldigvis ikke så hyppigt med smitte i øjnene. Symptomerne på herpesinfektion i øjnene vil være smerter, rødme og tåreflod, men en sikker diagnose skal stilles af en øjenlæge, som også skal varetage behandlingen. For at undgå smitte fra forkølelsessåret kan du i stedet for at behandle med Zovir creme eventuelt forsøge at benytte de små gennemsigtige herpesplastre, som man kan købe på apoteket. Hvis du kan få dem til at sidde på, og hun ikke piller dem af, er det jo en god måde at hindre smitte fra såret på.

Med venlig hilsen

Annesofie Faurschou

Læge og ph.d. i hudsygdomme

Sidst opdateret: 22.02.2012
Annonce