Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er min 11-årige datter ved at udvikle diabetes?

Spørgsmål:

Spørgsmål angående min datter på 11 år. Hun har den sidste måned drukket en hel del vand. Hun har også haft en meget større appetit (fra 2 halve til 6 halve - bare i madpakken). Kløe i skridtet og en meget kraftig kropslugt. Hun har også tit rysteture - som forsvinder vha. en lille bid brød eller bare et glas vand.

Jeg har af en bekendt fået strips til kontrol af urinen. Den øverste viser næsten ingenting, mens den nederste skifter farve til den ved siden af (altså den med ketoner). Kan hun have diabetes eller en forløber dertil?

Svar:

Du er bekymret for, om din datter skulle have udviklet diabetes eller er ved at udvikle diabetes.

De symptomer du beskriver kan være forenelige med diabetes, men behøver på ingen måde at være det. Det er rigtigt, at man ved diabetes kan se øget tørst, men denne er næsten altid samtidig ledsaget af en øget vandladning (hvilket du ikke oplyser noget om). Ligeledes kan man se øget sult (da man taber kalorier i urinen, når der udskilles glukose i urinen), og meget ofte et vægttab i månederne op til man får konstateret diabetes. Kløen i skridtet kan skyldes svamp, der ofte ses, hvis man udskiller glukose i urinen, der giver en perfekt grobund for svampe.

Rysteture er ikke umiddelbart karakteristiske for diabetes, men tyder snarere på et for lavt blodsukker, da de afhjælpes ved indtagelse af føde (hvilket dog ikke er tilfældet med vand, hvis det virkelig er lavt blodsukker).

Jeg går ud fra, at den strips, du har benyttet, tester for glukose i urinen, og at der ikke er påvist dette (det øverste felt). Dette taler stærkt imod diabetes hos din datter. Det nederste felt, der formentlig tester for ketonstoffer, ser ud til at slå ud. Dette kan det sagtens gøre, også uden at det drejer sig om diabetes. Også normale personer kan få ketonstoffer i urinen, de er i det tilfælde blot et udtryk for, at man ikke har spist i et stykke tid og at man "tærer" på sine fedtdepoter (ketonstoffer er et "affaldsprodukt" efter forbrænding af fedt fra fedtdepoterne i kroppen).

Alt i alt tror jeg ikke, at din datter har diabetes, men jeg vil dog stærkt tilråde dig til at søge jeres egen læge, så I kan få endelig besked. Et lille prik i øret, når din datter er fastende, er nok til at afkræfte diagnosen, så det synes jeg, I skulle få gjort. Ligeledes kunne man overveje at få målt blodsukkeret på din datter, når hun har sine rysteture, for at se om det drejer sig om lavt blodsukker eller ej.

Jeg håber mit svar kan bruges af dig.

Med venlig hilsen

Jan Erik Henriksen, læge, forskningsstipendiat, Ph.D.

Sidst opdateret: 14.06.2000
Annonce