Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn kan ikke trække forhuden tilbage

Spørgsmål:

Kære netdoktor

Jeg læste i jeres info at 1/2 af 3-årige kan trække forhuden tilbage. Min søn er 3 1/2 og kan ikke trække den tilbage. Hvornår kan vi forvente at han ville kunne trække den tilbage, dvs hvornår kan diagnosen Phimosis stilles? Vi bor i USA og jeg har ikke tillid til de amerikanske lægers viden om ikke-omskårne drenge, jeg er bange for at de bare vil foreslå omskæring, selv hvis huden på et eller andet tidspunkt vil kunne trækkes tilbage. Min søn kan sagtens tisse.

Med venlig hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger

En dreng forventes at kunne trække forhuden tilbage, når han er fyldt 6 år. Diagnosen phimosis stilles derfor først på dette tidspunkt, med mindre drengen inden da har besvær med at lade vandet (ballon-tisser) eller får betændelse under forhuden. Det normale har imidlertid vide grænser, så mange drenge kan faktisk godt trække forhuden tilbage allerede ved 3-års alderen.

Hvis forhuden ikke kan trækkes tilbage, når han er fyldt 6 år, så er der ikke grund til straks at foreslå operation. Vi vil se bort fra kulturelle/religiøse grunde til omskæring og mene, at der ellers skal være en klar indikation for at fjerne noget på penis, det vil sige at der skal være problemer af ovenfor nævnte art. I dag kan flertallet af drenge med forhudsforsnævring behandles med en salve indeholdende binyrebark hormon. Omkring selve operationen for forhudsforsnævring hos børn, kan vi nævne, at man - i modsætning til når man opererer forhuden af kulturelle/ religiøse grunde, ikke fjerner hele forhuden. Hos drenge, der opereres for phimosis vil man kun fjerne det yderste af forhuden (hvor selve forsnævringen sidder), det vil sige at man efterlader så meget af forhuden som muligt. Selve operationen er et relativt lille indgreb, som dog hos børn – i hvert fald i Danmark- gennemføres under fuld bedøvelse. Ved operationen bliver der sat en række sting som falder af sig selv i løbet af nogle uger og operationsområdet vil typisk været ophelet og nær normaliseret i løbet af cirka 3 til 4 uger. De første uger vil der oftest være nogle gener med hævelse, misfarvning af operationsområdet, samt lidt væsken fra såret.

Vi synes, at I trygt kan lade tiden gå. Hvis jeres søn har et problem efter 6-års alderen, så bør man forsøge at smøre med nævnte salve, førend man overvejer at operere ham.

Med venlig hilsen

Bettina Nørby og Poul Frimodt-Møller, læger

Netdoktor.dk

Sidst opdateret: 31.08.2000
Annonce