Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min datter på syv er allerede ved at komme i puberteten - er det normalt?

Spørgsmål:

Mit spørgsmål vedrører for tidlig pubertet. Der er tale om en pige på 7 år som pludselig vokser alle sine klassekammerater i 1. klasse over hovedet, får udflåd, hævede brystkirtler, armsved m.m. Jeg kunne ikke finde noget opslag på jeres hjemmeside om fænomenet, men vil meget gerne læse om det -er det en sygdom, en miljøpåvirkning, giver man hormonbehandling der hæmmer vælksten og udsætter udviklingen, hvad er prognosen, er der noget forum for erfaringsudveksling m.m.

På forhånd tak.

Christina

Svar:

Kære Christina.

Grænserne for det normale spænder meget vidt - også når det gælder puberteten. Selvom tidspunktet for første menstruation for piger i dag er 12-13 år, så når grænserne for det normale også 3-4 år på hver side af dette tidspunkt.

Pubertetsudviklingen frem mod første menstruation kan godt begynde 1-2 år tidligere. Selvom det er utroligt sjældent, at en pige på 7 år begynder at gå i pubertet, så behøver det altså ikke at være udtryk for sygdom.

Efter din beskrivelse er den pågældende pige i begyndende pubertet, og det gælder således også den ofte ret betydelige højdevækst der sker omkring puberteten. Hun vil således nok i nogle år være højere end de andre i klassen, men når de andre piger når til puberteten vil de sikkert indhente hende, og måske endda passere hende i højden.

Som sagt er der ikke tale om en sygdom eller miljøpåvirkning, men blot en normal variation af et menneskes udvikling.

Når dette er sagt, synes jeg nu nok alligevel det vil være en god idé, hvis pigen ved lejlighed bliver vurderet af en læge. Men det vil formentlig ske ganske naturligt hos skolelægen eller skolesygeplejersken, som naturligvis er opmærksom på den slags.

Jeg kan godt forstå, hvis pigen selv og hendes forældre måske kan være lidt bekymrede. Eneste trøst er, at i løbet af ganske få år vil hendes andre klassekammerater komme i samme situation og udvikling.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 31.08.2000
Annonce