Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn har hævede lymfekirtler, hvad skyldes dette?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor,

Det drejer sig om min søn på 11 år, der er en tynd meget lidt spisende dreng, men MEGET aktiv fodboldspiller.

Torsdag aften da jeg "puttede" ham opdagede jeg en lille knude på størrelse med en ært nederst i hans højre armhule. Den var meget øm, når jeg rørte ved den.

Næste morgen opsøgte vi vores læge, der fortalte at det var en hævet lymfekirtel. Han spurgte til evt. sår eller forkølelser, hvilket vores søn ikke havde. Lægen mente vi skulle prøve ikke at pille ved "knuden" og så komme igen 2 uger senere såfremt der stadig var en hævelse. I så fald ville han tage en blodprøve. Lægen har ferie i 2 uger nu, om det var derfor vi skulle vente til den tid, ved jeg ikke.

I aftes sagde min søn imidlertid, at han havde ondt i venstre lyske. Og her kunne jeg mærke små kugler. Er det også hævede lymfekirtler? Jeg måtte ikke mærke ret meget, både fordi han syntes det kildrede og fordi han syntes det gjorde ondt.

Nu sidder jeg så her og er bekymret. Kan vi vente med at kontakte en læge i 2 uger? Er der sammenhæng mellem de to ting? Hvad får han hævede kirtler af? Han er stadig aktiv fodboldspiller, men er træt når det bliver aften.

Jeg skal også oplyse, at vi mistede hans far for 4 år siden (døde af en hjernesvulst) Jeg har ikke andre børn, idet det ikke lykkedes for os.

Så min søn har været igennem nogle svære år, men har det derudover godt. Jeg har prøvet at vise så lidt bekymring som muligt overfor ham, idet han ikke skal bekymre sig, hvis der ikke er grund til det. Derfor fik jeg heller ikke snakket rigtigt med vores læge, fik ikke stillet de rigtige spørgmål, fordi min søn var tilstede.

Hilsen en bekymret mor

Svar:

Kære bekymrede mor,

Når man er 11 år og fysisk meget aktiv er mange

naturligt ”tynde” uden dette på nogen måde er udtryk for sygdom eller dårlig trivsel.

En øm lymfekirtel er oftest tegn på en infektion enten lokalt som ved en sårinfektion/byld eller f.eks. en halsbetændelse med hævede lymfekirtler på halsen eller der kan være tale om en mere generel infektion som f.eks. en influenza eller forkølelse, hvor man da også kan finde hævede lymfekitler

andre steder f.eks. i lyskeregionerne.

Endelig kan man have en banal infektion i kroppen som hverken giver feber eller andre sygdomstegn (oftest en virusinfektion) og dette kunne være tilfældet for din søn. En sådan tilstand vil normalt forsvinde efter 1-2 ugers forløb, hvor lymfekirtlerne falder i størrelse og bliver uømme og den

lette træthed forsvinder.

Såfremt din søn udvikler tegn på infektion med feber, evt. halsinfektion ville jeg søge en anden læge akut, ellers vil jeg foreslå blot at afvente den aftale, du har med jeres læge.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen,

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 24.09.2003
Annonce