Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har en knyste på foden - kan den fjernes?

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 22 år, der har en stor knyste på min højre fod. Lige ved storetåen. Den har vokset igennem 2 år. Den var en overgang meget øm, men det er gået i sig selv igen. Men den er irriterende og stor! Jeg er sikker på at jeg har arvet det fra min mor, som har knyster på begge fødder, og de er lige så store som golfbolde. Det ødelægger alle hendes sko og er ikke særlig kønne.

Kan jeg få min fjernet... eller vil den bare vokse videre ??

Svar:

Du har sikkert det der i fagsproget hedder "Hallux Valgus". Knysten fremkommer oftest ved at storetåen drejer ind mod de andre tæer og nogle gange kan den faktisk ligge helt ind over nabotåen. Man kan dog godt få en knyst uden at storetåen drejer. Hvorvidt knysten vil vokse videre kan jeg ikke svare dig på, ligesom jeg ikke kan svare på om den eventuelt vil blive øm.

Knysten kan sagtens bortopereres. Man vil ved operationen sandsynligvis både fjerne knysten og rette tåen op. Operationen kan foretages på forskellige måder, afhængig af om du har stivhed i tåen og hvor meget den evt. drejer. Efterbehandlingen vil afhænge af operationstypen, men du skal ikke forvente at kunne have almindelige sko på i nogle uger. Selve indgrebet er ikke særlig stort og foretages nogle steder ambulant.

Sidst opdateret: 19.06.2000
Annonce