Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har for højt kolesteroltal - hvilke p-piller skal jeg tage?

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 24, der har let forhøjet total kolesterol i blodet. Jeg er klar over, at gestagener kan have indflydelse på plasma kolesterolet i negativ retning.

Hvilke P-pille præparater er ifølge den eksisterende viden i dag den mest hensigtsmæssige at tage, når man har forhøjet koleserol?

Jeg har på et tidspunkt ønsket at skifte til Diane Mite på grund af problemer med meget uren hud - hvordan er det med p-piller af denne type, hvor der er samme mængde østrogen men anti-androgen i stedet for gestagenet?

Jeg er meget interesseret i at få mere viden om p-piller og plasma-lipider, eller få hjælp til hvor jeg kan finde oplysninger herom. Jeg skal formentlig tage p-piller i mange år, og derfor vil jeg gerne vide, hvad der på langt sigt er bedst.

Svar:

Der er flere ting, man skal gøre sig klart, når man interesserer sig for kolesterol-indholdet i blodet. Det er ikke selve kolesterol-indholdet, der er vigtigt, men derimod risikoen for at få hjerte-kar-sygdomme, (blodpropper i hjertet, hjertekramper, blodpropper i hjernen mm).

En anden ting er, om man kan gøre noget ved den risiko ved at sænke kolesteroltallet, jo større risiko, jo vigtigere er det at gøre noget ved det. Der er andre risikofaktorer end kolesterol indholdet i blodet; Rygning, overvægt, for højet blodtryk, sukkersyge og familiære dispositioner.

Det er desuden sådan, at mænd og postmenopausale kvinder (kvinder der ikke længere har menstruation) har væsentlig højere risiko end menstruerende kvinder.

Man kan sænke risikoen for postmenopausale kvinder ved at behandle med østrogener, (det er vist i store undersøgelser) og for dem kan det være relevant at vurdere, om der er en risiko ved at give gestagener.(det er vist, at det påvirker kolesteroltallet, men det er ikke vist, at det påvirker sygdomsrisikoen).

Det fremgår af dit brev at du er en normalvægtig 24-årig kvinde. Din risiko for hjerte-karsygdomme er meget lille. Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at der er forskel på risikoen for hjerte-karsygdomme ved de forskellige p-piller, der kan købes i dag.

Når du engang bliver 45-55 år kan du overveje om du vil skifte til hormonpiller der kun indeholder østrogen, (men som ikke kan anvendes som sikker præventionsmiddel)

Ole Davidsen, speciallæge i intern medicin.

Sidst opdateret: 20.06.2000
Annonce