Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Må man give hjertemassage til personer der er by-pass opereret?

Spørgsmål:

Min far har angina pectoris. Han fik i april 1995 en by-pass operation ( 5 omkørsler ). 2 af de 5 omkørsler er kalket til igen og han har for et par dage siden haft 2 blodpropper. De har dog ikke gjort nogen skade, siger lægerne. Jeg har for nogle år siden lært førstehjælp med hjertemassage. Hvis min far en dag skulle falde om og have brug for hjertemassage, må jeg så give ham det, når han har været igennem som ovenfor nævnt. Jeg er meget i tvivl om jeg vil gøre mere skade end gavn. Jeg håber I kan give mig svaret? På forhånd tak.

Svar:

Ja

Hvis en person falder om med hjertestop, dvs. at personen er bevidstløs, har ingen puls og trækker ikke vejret, så er chancen for at personen overlever, hvis ingen gør noget, praktisk taget lig 0. Det vil sige at man har alt at vinde og intet at tabe.I forbindelse med at give hjertemassage må man forvente at der brækkes nogle ribben, og har man inden for de sidste uger gennemgået en by-pass operation kan man også forvente at brystbenet knækker, hvor det blev syet sammen. Det vil selvfølgelig give nogle problemer, hvis patienten overlever, men et par brækkede ribben og evt et flækket brystben vil som regel ikke give varrige mén.I øvrigt skal man huske at hjertemassage ingen effekt har hvis der ikke samtidig gives kunstig åndedræt.

Ole Davidsen, speciallæge i intern medicin.

Sidst opdateret: 20.06.2000
Annonce