Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg skal til at have betablokkere, hvad er det?

Spørgsmål:

Jeg skal nu have betablokkere, hvad er det og hvordan virker det?

Jeg har forkammerflimmer i flere timer af gangen. Jeg er i behandling og er indstillet til operation, men der er 10 måneders ventetid. Det er meget ubehageligt at have hjerteflimmer. Jeg er mest interesseret i at vide, hvad medicinen der betegnes som betablokker kan gøre for mig?

Svar:

Du skriver, at du har rytmeforstyrrelser ved hjertet i form af forkammerflimmer, som er. en uhensigtsmæssig hurtig uregelmæssig sammentrækning af forkamrene. Det betyder alt i alt, at hjertet som pumpe ikke fungerer tilfredsstillende.

Du afventer nu en operativ behandling af problemet og skal da i ventetiden behandles med en såkaldt betablokker.

Betablokkere er en stor gruppe af medicinske produkter, som i væsentlig grad anvendes til behandling af forhøjet blodtryk og rytmeforstyrrelser ved hjertet.

Produkterne kaldes betablokkere, fordi denne medicin påvirker de følere i hjertet, som betegnes med navnet beta. Ved at blokere disse sensorer opnås den ønskede effekt - i dit tilfælde på den abnorme rytme i dine forkamre.

Mange klarer sig hele livet igennem med en betablokker og kan således fastholde en normal hjerterytme.

Betablokkere har været brugt i mange år, men som med anden medicin er der nogle bivirkninger (langsom puls, nedsat blodtryk, kolde fingre og tæer), men bivirkningerne må generelt betegnes som beskedne og accepteres normalt af de mange mennesker, der anvender betablokkere livet igennem.

Venlig hilsen

Hans Ole Svendsen, speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.06.2000
Annonce