Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det farligt at have et stort hjerte?

Spørgsmål:

Har fået at vide, at jeg skulle have et lettere forstøret hjerte. Hvad betyder dette? - Og har det nogle konsekventer, for mit helbred?

Svar:

Når du har fået at vide, at du har et lettere forstørret hjerte, lyder det som om dit hjertes størrelse er bedømt ud fra et røntgen-billede af brystkassen. Sådan et røntgen-billede er en meget usikker undersøgelse, og det er slet ikke sikkert, at du fejler noget. Men hvis du virkelig har stort hjerte, kan det skyldes forhøjet blodtryk og nedsat pumpe-kraft af hjertet.

Faktisk er der mange forskellige slags hjerte-sygdom, som kan give stort hjerte. Men en meget almindelig årsag til stort hjerte er højt blodtryk. Hvis du har højt blodtryk er det vigtigt, at du får en effektiv behandling af blodtrykket. Men måske har du ikke andre tegn på hjertesygdom. Så er det ikke sikkert, at det er nødvendigt at undersøge hjertet yderligere.

En anden almindelig årsag til stort hjerte er nedsat pumpekraft af hjertet. Hvis du let får åndenød, eller hvis du får anfald med ubehag i brystet er det vigtigt, at du får undersøgt hjertets pumpekraft. Det kan gøres med en ultralyds-undersøgelse af hjertet. Det er ikke ubehageligt, og det er uden risiko. Hvis du har nedsat pumpekraft af hjertet er det vigtigt at behandle med medicin, da det bedrer hjertesygdommen på lang sigt.

Med andre ord kan et stort hjerte have meget forskellig betydning. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at lave yderligere undersøgelser. For hvis der skal gives behandling som er effektiv på lang sigt bliver man nødt til at kende årsagen til stort hjerte.

Christian Rask Madsen, læge

Christian Torp-Pedersen, speciallæge i hjertesygdomme

Sidst opdateret: 01.11.2000
Annonce