Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man få blodpropper i benene ved lange flyrejser?

Spørgsmål:

jeg rejser meget ofte 10-11 timer i fly:

1) hvad siger den nyeste forskning om dvt i relation til flyrejser

2) er der formodet sammenhæng mellem dvt og flyrejser (sidder stille længe), herunder om der formodes at være mere farligt at flyve economy end business class

3) hvad kan jeg selv gøre for at forebygge

Svar:

Kære KBL

Den nyeste forskning om sammenhæng mellem DVT (dyb venetrombose = blodprop i venerne) og lange flyrejser er inkonklusiv. På den ene side findes en række meddelelser om tilfælde af DVT efter lange flyrejser, men på den anden side foreligger der ikke gode undersøgelser, der kan dokumentere en højere forekomst efter lange flyrejser sammenlignet med en kontrolgruppe. Af samme grund er der ikke grundlag for at være ekstra bekymret på økonomiklasse fremfor business.

Sammenhængen mellem langvarig immobilisation og DVT er velkendt fra sygehusvæsenet hvor forekomsten af DVT efter længere tids sengeleje er høj. Hvorvidt denne risiko kan overføres til længerevarende stillesidden i en flyver er usikkert, men forebyggelse med støttestrømper er ufarligt og kan under alle omstændigheder forbygge generende hævelse af anklerne. Ordentlig hydrering er også anbefalelsesværdigt, d.v.s. sørg for at drikke godt med vand på de lange strækninger. Det kan være en ide at rejse sig og gå en tur rundt i flyveren med jævne mellemrum, f.eks. hver anden time.

Med venlig hilsen

Henrik Sillesen

Speciallæge i kredsløbssygdomme

Sidst opdateret: 09.04.2001
Annonce