OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan et hjerte blive sløvt af at en pacemaker slår slagene?

Spørgsmål:

Jeg fik for 4 år siden en dreng født med total av-blok grad 3. Han fik indopereret pacemaker som 3 timer gammel.

Mit spørgsmål er: Kan hans hjerte blive sløvt ved, at pacemakeren slår alle slagene? Han er født med et hjerteslag på cirka 40-50 slag i minuttet. Nu er det reduceret til 30 slag i minuttet. Det skulle være naturligt, at hans hjerteslag falder og han har ikke andre påviste hjertefejl på nuværende tidspunkt.

Svar:

Medfødt hjerte-blok er en sjælden tilstand, og i mange år var det praksis, at man først gav disse børn en pace-maker, når de var udvoksede - af den simple grund, at ledningen fra pace-makeren til hjertet skulle gøres længere og længere med tiden, mens barnet voksede.

Jeg kan godt forstå, at det bekymrer dig, at hjertet ikke stimuleres af den naturlige vej, men den naturlige vej er ikke mulig, når man har hjerte-blok. Den rytme dit barn selv kan præstere stammer fra hjertets hovedkamre og er meget langsom.

Du skal ikke være bekymret for, at hjertet stimuleres af pace-makeren - det kan hjertet sagtens tåle et helt liv. Men det ville være at foretrække, om man kunne genskabe en mere naturlig rytme. Det kan man sandsynligvis i nogen grad, når dit barn er udvokset, nemlig ved at give en pace-maker med to ledninger. Den ene ledning skal mærke i hjertets for-kammer, hvornår hjertets eget signal opstår, og den anden ledning skal stimulere hovedkamrene lige efter dette tidspunkt.

Med venlig hilsen,

Christian Rask Madsen, læge

Christian Torp-Pedersen, speciallæge i hjertesygdomme

Sidst opdateret: 19.12.2001