Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Blodpropper i hjertet - Er EKG nok til at stille diagnosen?

Spørgsmål:

Hvor god en indakator er EKG (elektrokardiografi) egentlig til at stille diagnosen: blodprop i hjertet? Er den god nok til, at man for eksempel sætter en blodprop-opløsende behandling i gang, som jo har visse bivirkninger?

Svar:

Ved blodprop i hjertet er det meget vigtigt, at behandlingen starter så hurtigt som muligt. Faktisk er det minutter som tæller. Men som du selv siger er det også vigtigt at blodprop-opløsende medicin ikke gives i de tilfælde, hvor der slet ikke er tale om blodprop i hjertet. For den blodprop-opløsende medicin kan i meget få tilfælde medføre alvorlige blødninger andre steder i kroppen.

I praksis er det elektro-kardiografi (EKG) som afgører om lægen i skadestuen starter den blodprop-opløsende behandling. Ganske vist er der blodpropper, som er så små, at de ikke giver forandringer i EKG'et. De kan til gengæld påvises med en blodprøve. Og nogle meget små blodpropper giver en anden slags forandringer i EKG'et. Men man véd, at der ikke er nogen gevinst ved at behandle disse små blodpropper med blodprop-opløsende medicin. I disse tilfælde kan det til gengæld være af betydning, at starte medicin, som forebygger større, truende blodpropper.

Disse situationer er akutte og skal straks behandles på hospitalet. Men EKG'et bruges også, hvis der er ubehag eller smerter i brystet, som kun varer i få minutter ad gangen og som kommer og går. I dét tilfælde kan personen med disse gener blive undersøgt i et hospitals-ambulatorium eller hos en praktiserende speciallæge.

EKG'et udskrives mens dén, der skal undersøges, cykler på en kondi-cykel. Hvis der kommer visse forandringer i EKG'et, er det tegn på forsnævringer på hjertets kranspulsårer. Generne kan da behandles med piller, som skal tages hver dag. Eller med ballonudvidelse af kranspulsårene, eller med by-pass operation.

EKG'et kan også, som du skriver, bruges til at skelne mellem forskellige forstyrrelser i hjerterytmen. Denne anvendelse er lige så vigtig som i de situationer, der er beskrevet ovenfor. Faktisk giver mange forskellige slags hjertesygdomme forandringer i EKG'et.

Problemet er at flere slags hjertesygdomme godt kan give de samme forandringer. Omvendt er der hjertesygdomme som ikke giver forandringer i EKG'et. Men derfor er EKG'et stadig ét af de vigtigste midler til at diagnosticere hjertesygdom.

Med venlig hilsen

Christian Rask Madsen, læge

Christian Torp-Pedersen, speciallæge i hjertesygdomme

Sidst opdateret: 26.02.2002
Annonce