Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mit blodtryk er steget pludseligt. Kan det hænge sammen med passiv rygning?

Spørgsmål:

Jeg har haft forhøjet blodtryk de sidste 3-4 år. De sidste par gange jeg har fået det målt, har det ligget fint 120/80. Men nu er det pludseligt steget til 145/100. Jeg har ikke ændret medicin.

På det seneste er jeg blevet mere sløv/træt, har taget på og har svært ved at huske (korttidshuske). Den væsentligste forandring i min hverdag er, at der er kommet betydeligt mere passiv røg på min arbejdsplads. Kan det være årsag til at blodtrykket er steget?

Svar:

Dit blodtryk er nu over det normale niveau. Jeg går ud fra, at det er målt adskillige gange eventuelt også ved hjemmemåling som er en god ide, hvis blodtrykket svinger meget fra besøg til besøg hos din læge.

Imidlertid er min vurdering, at en vægtstigning udmærket kan være forklaring på, at blodtrykket er steget og dine problemer kunne sikkert løses ved et vægttab som i øvrigt kan fremskyndes ved, at man øger sin fysiske aktivitet med motion.

Din træthed tror jeg også kan sættes i forbindelse med vægtøgning og ubalance i dit blodtryk. Røgproblemet på dit arbejde kan give anledning til dårlig koncentration og en rygepolitik bør være en mulighed på din arbejdsplads. Men alt i alt er motion med vægttab løsningen på dit problem.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 19.09.2002
Annonce