Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor spise fedtfattigt ved forhøjet blodtryk?

Spørgsmål:

Min far har for to uger siden fået konstateret forhøjet blodtryk hos sin egen læge (210/105). Han gik til læge, fordi han var begyndt at blive kortåndet i forbindelse med for eksempel støvsugning. Han fik derefter foretaget diverse laboratoireundersøgelser, som alle var normale, dog var kolesteroltallet i toppen af normalområdet.

Ved efterfølgende samtale hos egen læge, har min far fået vejledning i hvilken levevis han bør føre fremover. Lægen så gerne, at kolesteroltallet kom lidt ned. Min far har altid været en lille tynd mand og er det stadig. Der er ikke et gram fedt på ham. Derfor kan han (og tildels også jeg) ikke helt forstå, hvorfor han nu skal spise fedtfattigt. For bliver han så ikke bare skind og ben? De to daglige skiver ost på 30 procent er efter lægens anvisning nu blevet skiftet ud med en mega-lav procent, og min far skal til at stege i olivenolie i stedet for margarine.

En ting de slet ikke kom ind på under samtalen er saltforbrug, og min fars saltforbrug er større end de flestes. Næsten al mad skal have et ekstra drys salt. Så jeg har købt seltin til ham, men ved ikke om han gider bruge det, for det sagde lægen jo ikke noget om.

Jeg har også informeret ham om vigtigheden af at drikke nok, ligesom vigtigheden af indtagelse af grøntsager også forekommer logisk. Det var lægen også inde på. (Er der iøvrigt nogen grøntsager, som har en bedre indvirkning på kolesteroltallet end andre? Jeg har søgt på nettet uden at kunne finde svar.)

Rygerisiko forstår vi også (Han ryger 5 cigaretter om dagen og det tror jeg han har brug for, for ikke at stresse. For mange år tilbage røg han mere, så jeg har et gæt på, at han måske også har lidt rygerlunger).

Men at han skal nedsætte fedtindtagelsen er lidt svært for os at forstå, fordi han er så tynd. Kan I forklare os sammenhængen, så det bliver mere logisk for min far at tage denne anvisning alvorligt?

Svar:

Forhøjet blodtryk kan give en risiko for åreforsnæring, det er derfor i din fars tilfælde et godt råd at reducere kolesterolniveauet. Uanset alder er der altid gevinst ved at reducere kolesteroltallet med henblik på at stoppe en åreforkalkning og jo lavere niveau desto bedre.

En kostomlægning er påkrævet, men i din fars tilfælde behøver han jo ikke at undgå enhver form for fedt, idet der er en række såkaldte uskadelige fedtstoffer (umættet fedt) som han kan indtage sammen med en i øvrigt sund alsidig sammensat kost. Således vil han bevare sit kalorieindtag og hans vægt vil kunne holdes uændret.

Din far bør reducere sit saltforbrug markant og en erstatning af salt med f.eks. seltin er en udmærket løsning. Du anfører, at din far lider af rygerlunger , derfor bør han ophøre totalt med at ryge. Et rygeophør kan ligeledes være med til at stabilisere vægten. Din fars læge har helt sikkert en række pjecer, der omhandler den ovenstående kostomlægning og jeg vil således foreslå at I spørger om at få udleveret relevant materiale.

Mange læger samarbejder i dag med diætister, som kan give råd og vejledning omkring kostomlægning ved forhøjet kolesterol. Det behøver bestemt ikke at være en kedelig kost snarere tværtimod.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen,

speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 11.12.2002
Annonce