Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skal jeg gøre ved min migræne?

Spørgsmål:

Migrænen begynder oftest med synsforstyrrelser og venstre hånd sover samt hovedpine. Hovedpinen forværres og kvalme indtræder. Efter opkast letter hovedpinen i ti minutter, hvorefter den trapper op og munder ud i endnu et opkast.... dette fortsætter i en til tre dage. Problemet er, at jeg samtidig lider af spændingshovedpine, og det derfor er svært at skelne, hvilken hovedpine der er tale om med hensyn til piller. Jeg prøver oftest med 2 Ipren eller 2 Panodil til at begynde med. Hvis ikke det virker, eller jeg kaster dem op, forsøges med stikpilleform og søvn. Vågner jeg med stadig hovedpine, tager jeg enten Imigran eller Zomig. Det hjælper ikke altid, men hvis det gør, er det overstået indenfor en time, og jeg bliver blot lidt ør. Det er svært at få hjælp i det danske system. Står på venteliste (6 mdr.) til konsultation på Hovedpineklinikken i Gentofte.

Jeg er nu i gang med at finde ud af årsagen. Kan det mon være fødevarer ?

Jeg har indtil videre elimineret koffein, sukker, mælk, gær, alkohol.

Hvordan kan jeg finde ud af hvad det er, der provokerer? Er osse stoppet med P-piller for en prøvetid. Går for tiden hos en alternativ massør, som renser medianer for affald!

Håber I kan se mit problem og vil tage det til overvejelse at svare. Har efterhånden forsøgt en del, men har ikke råd til alle de alternative behandlinger.

Venlig hilsen Marie

Svar:

Tak for dit spørgsmål.

Det er meget almindeligt, som du beskriver, at lide af flere former for hovedpine samtidig.

Lad os starte med migrænen. Den findes i 2 former. Migræne med såkaldt aura ( aura er et forvarsel, som oftest viser sig ved synsproblemer, det kan dog også være føleproblemer , taleforstyrrelser eller problemer med kraften i arme eller ben). Disse aura fænomer varer 20-25 min. hvorefter hovedpinen sætter ind. Der er tale om en oftest halvsidig , pulserende,svær hovedpine som forværres ved fysisk aktivitet som for eksempel at gå på trapper. Ofte har man kvalme eventuelt opkastninger. Man er lyd- og lysoverfølsom og søger et mørkt, svalt og stille rum. Hovedpinen svinder i løbet af cirka 24 timer.

Den anden type uden aura starter med hovedpinen og er ellers lig den ovenfor beskrevne.

Hvis man har migræne med aura, kan man i mange tilfælde nå at tage medicin før hovedpinen kommer. Behandlingen kan deles i anfaldsbehandling og en forebyggende. Anfaldene kan forsøges behandlet med de såkaldte triptaner for eksempel imipramin, ergotermin, pamol samt eventuelt et kvalmestillende stof.

Jeg vil anbefale, at du starter med det kvalmestillende stof, så du undgår kvalme og eventuelle opkastninger ( hvorved piller risikerer at komme op igen), derefter kan du tage imipramin eller et andet stof som ovenfor nævnt. Hvis man har 2-3 eller flere anfald pr måned, kan man overveje en forebyggende behandling. Her kan man vælge de såkaldte betablokkere ( fx Inderal ) eller et stof mod kramper ( valproat ), der er dog flere forskellige muligheder.

Det er vigtigt at undgå såkaldte trikkerfaktorer ( det vil sige faktorer som fremkalder anfald, de mest kendte er stress,alkohol,citrusfrugter, og chokolade ), man må selv forsøge at kortlægge hvad der kan fremprovokere ens anfald, for eksempel ved at føre en hovedpinedagbog.

Akupunktur har muligvis en effekt, mens for eksempel fysioterapi ikke har nogen dokumenteret effekt på migrænen.

Derimod er fysioterapi godt mod din anden form for migræne nemlig spændingshovedpinen. Her kan du også få råd om afslappende øvelser.Med Venlig hilsen

Claus Madsen, Speciallæge i neurologi.

Sidst opdateret: 19.06.2000
Annonce