Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor får jeg kraftig hovedpine ved orgasme?

Spørgsmål:

Jeg har et par gange oplevet akutte anfald af meget kraftig hovedpine synkront med seksuel orgasme. Hovedpinen klinger af igen i løbet af ½ time. Jeg mener at have læst om fænomenet, men kan ikke finde kilden?

Kan jeg gøre noget for at forebygge det?

Venlig hilsen.

Svar:

Tak for dit spørgsmål angående hovedpine ved samleje specielt ved orgasme.

Det er et velbeskrevet fænomen. Det optræder hyppigere hos mænd end hos kvinder.Hos nogle opbygges en dobbeltsidig tung trykkende hovedpine under samlejet med forværring ved selve orgasmen. Efter orgasmen klinger hovedpinen langsomt af.

En anden beskreven hovedpinetype optræder først ved orgasmen. Under samlejet er der ingen hovedpine men i forbindelse med orgasme kommer en svær halvsidig hovedpine. Denne klinger ligeledes af i løbet af timer.

Man kender ikke årsagen til disse typer hovedpiner - der har været en teori om at en smule

rygmarvsvæske siver ud ved orgasmen. I disse tilfælde skulle hovedpinen forværres når man rejser sig op, mens den lindres når man lægger sig ned. En del patienter har tidligere haft migræne men dette er ikke altid tilfældet og man mener ikke at det er en type migræne.

Hvis hovedpinen varer ved, man får stivhed i nakken eller er bevidsthedspåvirket skal man straks søge læge.

Behandlingen (ud over at undlade den provokerende faktor) er svær.

Det er beskrevet at såkaldte betablokkere (fx Inderal) kan have en virkning. Dette kan komme på tale hvis man har gentagne tilfælde, samt hvis man kan tåle betablokkere (det er man nødt til at henvende sig til sin læge for at finde ud af).

Med venlig hilsen

Claus Madsen, Speciallæge i neurologi.

Sidst opdateret: 19.06.2000
Annonce