Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min kæreste har haft to anfald med krampe og besvimelse, skal hun gå til lægen?

Spørgsmål:

Min kæreste har nu 2 gange inden for 2 måneder haft krampeanfald med derefter følgende besvimelse. Efter cirka 2 min, hvor jeg har fået hende op at sidde, bliver hun helt frisk og normal igen, hun kan dog intet huske fra situationen. Hun husker dog ligesom en drøm, at hendes venstre arm går i krampe. Jeg kan ikke helt forholde mig til dette, kan I måske give et råd? 

Svar:

Tak for dit spørgsmål.

Det lyder som om din kæreste har haft et besvimelses- eller krampetilfælde. Årsagerne til sådanne tilfælde kan være mange, så det er vigtigt at din kæreste går til sin læge, og formentligt derefter henvises til en neurolog eller neurologisk afdeling.

Generelt har man 2 hovedtyper af kramper. En type starter for eksempel i en arm for derefter at flytte sig hurtigt til resten af kroppen. Man falder derefter om og har kramper i både arme og ben. Selve anfaldet varer kun nogle få minutter. Det går over af sig selv. Det er vigtigt at man under og lige efter anfaldet ikke berører eller flytter personen, som har krampet - det er specielt vigtigt, at man ikke forsøger at stikke en pind , klud eller lignende ind i munden på personen. Man kan bide sig i tungen, men det er kun helt overfladisk og de skader man ser af denne årsag, skyldes næsten altid at man har forsøgt at putte ting ind i munden.

Den anden type anfald starter med kramper i både arme og ben og ligner derefter det første beskrevne. Det er meget almindeligt, som du beskriver, at man ikke kan huske noget bagefter- ofte vil man være noget omtåget og eventuelt have smerter i arme og ben. Det er vigtigt at tage på sygehuset, hvis der kommer flere anfald efter hinanden, eller hvis personen ikke vågner op efter krampeanfaldet.

Det er som nævnt vigtigt, at din kæreste bliver undersøgt. Man vil ofte lave en såkaldt EEG undersøgelse, hvor man måler hjernens elektriske aktivitet. Udfra dette kan man nogle gange udtale sig om, om der er tale om epilepsi / kramper, samt nogle gange få en ide om årsagen. Det kan derefter blive nødvendigt med andre undersøgelser for eksempel en hjernescanning.

Hvis man har epilepsi/ kramper og hyppigt har anfald kan det blive nødvendigt med medicin som skal tages hver dag i ofte flere år. Endvidere kan man så få medicin som kan ved behov benyttes ved det enkelte anfald.

Alt dette afhænger af de nærmere omstændigheder ved din kærestes anfald - så det er vigtigt, at hun bliver nærmere undersøgt.Held og lykke med dette

Med venlig hilsen

Claus Madsen, Speciallæge i neurologi.

Sidst opdateret: 19.06.2000
Annonce