Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg får dunkende hovedpine efter konditionstræning

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg får næsten altid en dunkende hovedpine efter konditionstræning. Det er tidsafhængigt og intensitetsafhængigt, dvs. jo længere tid og jo højere intensitet, jeg f.eks. løber, desto større er risikoen og desto værre bliver hovedpinen.

Jeg har altid haft denne tendens, men det er blevet værre med årene. Jeg er opmærksom på dels at varme op (også i overkroppen) og dels at drikke vand under aktiviteten (ca. 1 liter i løbet af 50 mins træning). Jeg har netop været hos lægen i anden forbindelse og fik målt blodtrykket til 110/70. Jeg er ellers i god form og har dyrket sport og motion kontinuerligt siden teenageårene.

Har I nogen bud på, hvad det kan skyldes og hvordan jeg kan undgå/forebygge hovedpinen?

Med venlig hilsen

H.

Svar:

Kære H,

Der kan være mange årsager til dette lige fra spændinger i nakken, problemer i nakkehvirvler mv. til mere alvorlige årsager. Det er helt umuligt at afgøre uden undersøgelse. Du kan evt. bede din læge henvise dig til neurolog, som kan være det rigtige sted- hvis din læge ikke selv kan finde nogen årsag.

Umiddelbart ville jeg have gættet på, at du fik for lidt væske, men det lader det jo ikke til iflg. dit brev.

En anden mulighed er, at du lider af såkaldt benign anstrengelsudløst hovedpine. Det er en form for hovedpine, som kommer efter fysisk anstrengelse. Denne form for hovedpine kan forebygges ved at tage indometacin, før du dyrker sport.

Det er imidlertid vigtigt først at udelukke, at der ikke er andre årsager til din hovedpine. Derfor skal du som sagt undersøges enten af din egen læge eller af en neurolog. Hvis de konkluderer, at du har anstrengelsesudløst hovedpine kan de give dig en recept på førnævnte middel.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen,

ortopædisk kirurg

Sidst opdateret: 15.03.2004
Annonce