Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Vores datter på 6 år taber håret - hvad gør vi?

Spørgsmål:

Min datter på 6 år lider foruden af høfeber og børneeksem også af alopecia areata, hvilket pt. er det største problem. I feb. 96, hvor vi flyttede til England, tabte hun håret. - først bagtil og siden også fortil. Nu skal hun starte i børnehaveklasse efter sommerferien og nu er håret igen begyndt at falde af - måske pga. spændingen.

Kan hårtabet have noget med allergi at gøre - evt. fødemiddelallergi? Så vidt vi har forstået ved at læse andre steder er det også en overreaktion af immunsystemet.

Ville I anbefale steroid behandling af hårbunden nu? Vi er lidt bekymrede for bivirkningen - væksthæmning da hun i forvejen er meget lille og da hun af og til er nødt til at anvende steroid creme. Er der andre behandlingsmuligheder? Hvordan er den fremtidige prognose - vil hun blive ved med at tabe håret?

Svar:

Alopecia areata er en lokaliseret form for hårtab. Der kan være forskellige årsager til hårtabet.

Nogle sygdomme og enkelte hudsygdomme viser sig ved hårtab. Visse infektioner kan ligeledes være baggrunden for, at man taber håret. Af og til er det psykiske belastninger der er årsagen til, at man pludselig taber håret.

Ved nogle former for hårtab er der en ledsagende arvævsdannelse. Dvs. der er arvæv svarende til hårsækkene og der kan derfor ikke ske nyvækst af hår. Hårtabet er permanent. Anderledes forholder det sig med de former for hårtab hvor hårsækkene er bevarende. Ved den form for hårtab er nyvækst af hårene mulig.

Man mener at alopecia areata sker på baggrund af påvirkninger i immunapparatet. Det er således ikke ualmindeligt, at se hårtab hos patienter med børneeksem, og ved andre sygdomme hvor immusystemet også er involveret, som f.eks. ved stofskiftesygdom. Alt andet lige vil prognosen med hensyn til gendannelsen af håret være ringere jo yngre man er og hvis man samtidig lider af børneeksem.

Der findes forskellige behandlingsmuligheder, f.eks.: indsprøjtninger med binyrebarkhormon, lysbehandling, pensling i hårbunden med et præparat der stimulerer en immunologisk reaktion.

Valg af behandling kan kun afgøres efter en klinisk undersøgelse, I skal derfor konsultere en specialist i hudsygdomme som kan give jer råd og vejledning.

Ulla Søderberg, Speciallæge i dermatologi.

Sidst opdateret: 21.06.2000
Annonce