Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan får jeg fjernet min tatovering?

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 21 år. Jeg ved, at man kan få fjernet tatoveringer, og mine spørgsmål er :

- Hvordan foregår det?

- Hvor meget bliver der at se bagefter?

- Hvor tager de huden fra?

- Hvad koster det?

Svar:

Tak for spørgsmålet vedrørende fjernelse af tatoveringer. Tatoveringer kan fjernes på flere måder, men den bedste måde i dag er fjernelse med laser. Laserlyset "sprænger" pigmentkrystallerne som udgør tatoveringen, så partiklerne bliver så små, at de kan fjernes af kroppens immunceller. Laser virker dog overordentligt dårligt på de røde farver.

Laserbehandling kan dog ikke altid fjerne hele tatoveringen, der kan være efterladte farverester og man kan få regulære forbrændinger i huden. Tatoveringer kan også fjernes ved slibning, men det efterlader ofte kedelige ar.

Endelig kan tatoveringer fjernes ved operation og dette efterlader ALTID ar, som ofte er stærkt kosmetisk skæmmende. Man kan dog i VISSE tilfælde udvide den omgivende hud, ved først at indoperere en ballon under huden, efterfølgende fyldes ballonen op med vand for at strække huden indtil man har opnået det hudoverskud man ønsker, derefter fjernes tatoveringen og ballonen i samme operation og den indvundne strakte hud bruges til at dække defekten. Behandlingen efterlader dog også ar, er langvarig, kræver mindst to operationer og er kostbar.

Hudtransplantation foretages næsten aldrig.

Laserbehandlingen foretages oftest af hudlæger, eller plastikkirurger som også foretager hudslibningen og ballon-udvidelses-operationen. Behandlingen varetages IKKE af det offentlige. Prisen afhænger af den enkelte behandler.

Jeg foreslår, at Du kontakter din egen læge med henblik på om han/hun kan anbefale en plastikkirurg eller hudlæge, ellers må Du selv finde en i dit område via de gule sider i din telefonbog og aftale en konsultation.

Med venlig hilsen

Eric Olesen, 1. reservelæge

Sidst opdateret: 21.06.2000
Annonce