Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan et ar blive grimmere af solbadning?

Spørgsmål:

Jeg har læst her på lægepanelet at sol ælder din hud hurtigere, men er der specielle forhold, hvis man har et ar. Årsagen er, at min kæreste er blevet opereret for en fedtknude i ryggen (for 2 måneder siden), og har nu et 8 cm langt ar. Hvis hun tager solarie, bør hun så dække arret til, f.eks. med et plaster? Jeg tænker her på, om et ar bliver grimmere ved solbadning?

Svar:

Tak for dit spørgsmål vedrørende ar og solbadning. Solbadning skader eller svækker ikke arret, men man risikerer et permanent misfarvet ar således at forstå, at man risikerer at få et permanent mørkt ar. Arret skal derfor beskyttes mod sollys (solarium) i et år efter indgrebet.

Jeg vil benytte lejligheden til at fastslå, at der ikke er nogen helbredsmæssige grunde til at solbade. Huden ældes af det, mister sin elasticitet og man får nemmere rynker, specielt hvis man også er ryger. Herudover risikerer man også mere eller mindre alvorlige skoldninger.

Hvad angår D-vitamin-produktionen er et kvarters dagslys nok for at opretholde denne produktion.

Med venlig hilsen

Eric Olesen, 1. reservelæge

Sidst opdateret: 21.06.2000
Annonce