Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan smitter ringorm?

Spørgsmål:

Min lille babypige på 4 uger har fået to ringorme, først en i panden og nu en i baghovedet der er på størrelse med en femmer. Vi har to indekatte som har fået kur. Hvordan smitter det, hun har aldrig været i direkte berøring med kattene. Er der et middel der er bedre end Brentan baby? På forhånd mange tak.

Svar:

Betegnelsen ringorm anvendes for en infektion med en hudsvamp, hvor der optræder et møntstort element med en rød randzone og et blegere ofte skællende midterparti. Hudsvampen betegnes som værende zoofil og har en hovedvært som typisk er katte, små gnavere (f.eks. marsvin) eller kvæg. Svampesporer fra disse dyr kan smitte enten ved direkte berøring eller indirekte til menneskers hud.

Såfremt ringorm optræder på den ikke behårede del af kroppen er lokalbehandling med svampedræbende creme normalt tilstrækkelig, men det skal bemærkes, at behandlingstiden ofte bør være langvarig 4-5 uger og gerne 1 uge efter man mener at ringormen er forsvundet, idet der kan gemme sig rester af sporer, hvor ringormen sad.

Såfremt svampeinfektionen sidder i den behårede del af kroppen er det oftest nødvendig med en tabletbehandling, men dette kan være problematisk for et spædbarn som i dit tilfælde.

I dit tilfælde, hvor den gængse behandling med brentan har svigtet vil jeg foreslå, at du får stillet en korrekt diagnose som oftest kan finde sted hos en hudlæge som dels mikroskoperer dels kan dyrke fra et skrab fra ringormen.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen, speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 19.01.2002
Annonce