Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Acne problemer: Hvad skyldes det? Er zink en effektiv behandling?

Spørgsmål:

Jeg fik svær acne som 29-årig. Det kom som lyn fra en klar himmel og udover enkelte bumser i forbindelse med menstruation, har jeg aldrig tidligere været plaget

af acne. Acnens første trin viste sig som et voldsomt udbrud af talgknopper, som så udvikler sig til lukkede "bylder", der efterlader ar.

I samråd med hudlægen er jeg igang med en Tetracyclinkur som kører på ca. 11. uge. Kuren har været effektfuld omend jeg får stadig bumser, dog væsentlig færre og af svagere karakter.

Nu er mit spørgsmål: talgknopperne myldrer stadig frem i samme mængde og de er vel det egentlige problem? Jeg frygter lidt at Tetracyclin kun tager symptomet - ikke problemet. Er der noget man ellers kan gøre (udover Diane Mite/Kosmetolog besøg og hensynsfuld

pleje af huden) og er det medicinsk bevist at zink skulle

kunne holde selv svær acne nede? På forhånd tak for svaret!

Svar:

Problemet er en kombination af talg, acne bakterier og en tendens til at dine hårfollikler lukkes til med døde hudceller. Acne bakterierne lever trygt og godt af talg mm i de tilstoppede porer, deres affaldsprodukter irriterer din hud og aktiverer immunsystemet og du får røde ømme bumser. (lidt overfladisk version).

Antibiotika har effekt mod acne bakterierne, så er det ene af de tre problemer ude af verden. Olieproduktionen kan reduceres, tilstopningen af hårfollikler kan tildels korrigeres med nænsom fjernelse af de døde hudceller.

A-vitaminsyre korriger til dels olie-produktionen, men har først

og fremmest en normaliserende effekt på huden - men det har jo nogle bivirkninger, hvorfor det kun bruges i svære tilfalde.

Zink har effekt på acne, den nøjagtige virkningsmekanisme er ukendt, men sandsynligvis dæmper zinken irritationen ved at øge dannelse af stoffer, der "spiser" frie radikaler. Her er et par eksempler på studier af acne og zink.

Dreno et al publicerede sidste år en multicenterundersøgelse, der sammenlignede effekten af zink overfor minocycline (tetracyklin antibiotikum) givet per mund i 3 måneder. Begge stoffer var effektive overfor acne, men minocycline var mere effektivt end zink.

Ved lokal anvendelse af zink i kombination med antibiotika ser det ud til at zinken bevirker at antibiotika bliver længere på huden (van Hoogdalem EJ et al, 1996).

Jeg kan se at du bruger Silymarin (aktivt stof i marietidselfrø, hepar 140 er baseret på

marietidsel). Det er ligesom zink en antioxidant og har været brugt mod alkoholskader i leveren og visse cancer former. Problemet er, at du ikke ved om du får noget silymarin, og hvis du gør hvormeget du får. Endelig er der ikke dokumenteret effekt på acne. Men hva' det er dine penge :-)

Med venlig hilsen

Flemming Andersen, læge

Hud- og kønssygdomme

Sidst opdateret: 08.01.2002
Annonce