Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det almindeligt at blive gråhåret som 27-årig?

Spørgsmål:

Jeg vil gerne vide om det er almindeligt at blive gråhåret allerede som 27-årig? Jeg har ellers et almindelig sundt helbred, og et stort kraftigt hår, som jeg dog synes er blevet tyndere ca. samtidigt med at de grå hår er fremkommet.

De sider fortrinsvist i tindigerne, men også øverst på hovedet. Jeg har født for 2 år siden. Kan det medføre ændringer i håret? Jeg har lidt af stress i de sidste par måneder - kan det være en årsag? Kan det være et midlertidigt; fænomen, og holde op igen?

Jeg spiser dagligt multi-vitaminer.

Ser frem til at høre fra jer. På forhånd tak.

Svar:

Tidligt grånende hår er som regel genetisk betinget. Bliver kvinderne i din familie tidligt gråhårede?

Stofskiftesygdomme (hyperthyreodisme) kan af og til give anledning til tidligt grånende hår, men vil være forudgået af symptomer på en hyperaktiv skjoldbruskkirtel, desuden bliver håret gråt over større områder end du beskriver.

Graviditet kan udløse stofskifteproblemer, men de bliver som regel opdaget, så din graviditet har med stor sandsynlighed ikke noget med det at gøre. Hårproblemer under/efter graviditeten er typisk hårtab eller skægvækst.

Så svaret må blive: sandsynligvis er det du beskriver en helt naturlig proces for kvinderne i din familie, men der er da en svag mulighed for at du har en stofskiftesygdom.

For en ordens skyld bør du tale med din læge om dit problem. Hun vil kunne undersøge dig og afklare om du evt. skulle have en stofskiftesygdom

Med venlig hilsen

Flemming Andersen, speciallæge i hud- og kønssygdomme

Sidst opdateret: 31.01.2002
Annonce