Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan behandler man portvinsnæse?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Min far på 75 år har med årene udviklet en voldsom stor portvinsnæse. Udover at tiltrække alles opmærksomhed, er den også til gene når han spiser og drikker, og derfor disse spørgsmål:

1) Hvilke muligheder er der for behandling; er laserbehandling en mulighed?

2) Vil man overhovedet overveje at behandle en mand på 75 år for portvinsnæse?

3) Hvilke private klinikker foretager f.eks. laserbehandling (eller anden behandling)?

Håber på svar!

Svar:

Det lyder som om din far har en svær form af hudsygdommen rosacea, kaldet rhinophyma. Man ved ikke faktisk ikke hvad, der forårsager denne hudsygdom, men en ting er sikkert det har IKKE noget med overdrevet alkoholindtag at gøre; betegnelsen portvinsnæse er derfor meget misvisende.

Der er en del mulige behandlinger, både med lokale og systemiske midler, kirurgi (afskrabning af de fortykkede hudlag) og laserterapi. Det er vigtigt at din far kommer til en hudlæge, der kan diagnosticere og behandle sygdommen.

Er der tale om svær rhinophyma er kirurgi/laserbehandling en oplagt mulighed. Alderen er overhovedet ingen hindring for at behandle hans sygdom. At vandre rundt med en skæmmende hudsygdom, som omgivelserne tror skyldes alkoholmisbrug er en stor psykisk belastning, og alene det er en meget vægtig grund for at indlede en behandling.

Så for at runde det af: Din far skal simpelt hen til hudlæge nu, så han kan blive behandlet for sin hudsygdom. Jeg kan ikke anbefale nogen specielle hudlæger i forhold til andre.

Med venlig hilsen

Flemming Andersen, speciallæge i hud- og kønssygdomme

Sidst opdateret: 05.03.2002
Annonce